Smakprov.se | På bokens sida

Vinterresa

av Elfriede Jelinek, utgiven av: Modernista

Handling

»Det bästa Jelinek skrivit sedan Nobelpriset.« | Horace EngdahlElfriede Jelineks kritikerrosade läsdrama Vinterresa [Winterreise, 2011] utgår ifrån Franz Schuberts och Wilhelm Mullers romantiska sångcykel med samma titel och är en lika underhållande som brutal uppgörelse med samtiden och författaren själv.

I en poetisk och associativ språkflod tematiserar Jelinek här sin egen inre emigration från ett samhälle utan moral, där såväl österrikiska bankskandaler som kidnappningen av Natascha Kampusch står i centrum. Men här synas även avgrunderna i hennes egen biografi: ensamhet, nätdejting, hennes komplicerade relation till sin mor och faderns demenssjukdom, vilket mynnar ut i en både skoningslös och ironisk uppgörelse med den egna författarrollen. Resultatet är ett av hennes mest personliga och gripande verk hittills.

I svensk översättning av Maria Tellander.Utgivningen av Vinterresa och De utestängda ger en bild av den dubbla ambitionen med Modernistas stora nysatsning på Elfriede Jelineks hela författarskap: Inom kort
följs de upp med både verk som aldrig tidigare getts ut på svenska och nyutgåvor av de mest kända böckerna, till exempel romanerna Pianolärarinnan och Lust.ELFRIEDE JELINEK [f. 1946] är en österrikisk författare, dramatiker och poet. Fadern var tjeckisk jude, modern wienska med rumänskt påbrå. Hennes litterära verk är på olika sätt svar på uppväxten i Wien och Österrikes arv efter nazismen, men bär också spår av Jelineks musikaliska bakgrund (som klassiskt skolad organist). 2004 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur.

Kommentarer

/* */