Bläddra

Rätt och slätt – Skånsk mat igår, idag och kanske imorgon

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Matlagning: länder och regioner
Köp här

Rätt och slätt – Skånsk mat igår, idag och kanske imorgon

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Matlagning: länder och regioner
Köp här

Vad är egentligen skånsk mat? Är det gamla recept, nya tillagningsmetoder, innovationer inom jordbruket eller rätt och slätt den mat som tillagats på skånska råvaror? Var börjar ens de skånska smakerna och var upphör de danska och de tyska  

 

I sin nya kokbok Rätt och slätt Skånsk mat igår, idag och kanske imorgon tar matskribenten och författaren Anna Billing ett personligt grepp om den skånska maten och anpassar traditionella recept till nutida middagsbord. Med hjälp av årstidernas skiftande utbud av skånska råvaror, gamla och nya kunskaper om tillagning och inspiration från grannländernas kök, fogar hon samman en brokig väv av den skånska maten igår, idag och kanske i morgon.  

 

Här ingår förstås alla recept på läckra, skånska klassiker som knaprig ugnsstekt gås, frisk Brantevikssill, maffig äggakaka och värmande brännesnuda, men också nyare inslag i den skånska vardagsmaten som friterad falafel och syrade kåldolmar. Vi tittar på rapsens, ärternas och sockerbetornas regionala betydelse och får stifta närmare bekantskap med de gamla skånska lantraserna, viltet och fisket.    

 

Vi firar dansk jul med anka i körsbärssås och födelsedag med pompa och arrakspudding; eleganta smörrebröd varvas med rejäla kavringar, skyddad spettekaka med beslöjade bondflickor, vildsvinsragù med polsk svampsoppa. Vi följer i sillaprånglerskornas spår och stuvar ogräs från leråkern. Vi söker hemliga korvrecept och sensationella senapskulor från slaget vid Lund och finner mytiska plommon och sagolika vita hjortar. Boken innehåller cirka 200 recept med underhållande faktatexter om råvaror, tillagning och historik.  

 

Anna Billing är en skånsk matskribent och kokboksförfattare. Senaste boken Alla hönsen hemma och färska ägg i köket belönades 2015 med Måltidsakademiens pris Årets svenska Måltidslitteratur .