Bläddra

Carl von Linné : den fulländade forskaren

Köp här

Carl von Linné : den fulländade forskaren

Köp här
"Torbjörn Lindells bok kan oreserverat rekommenderas"
Nordisk tidskrift för vetenskap, konst och industri

"den perfekta översikten om vetenskapsmannen Linné"
Smålandsposten

Få svenskar har gjort så djupa avtryck i internationella sammanhang som Carl von Linné. Hans regler för namngivning och klassificering inom biologin är av stor betydelse än idag. 2007 är det 300 år sedan Linné föddes, vilket firas världen över.

Carl von Linné är en komplett och behändig biografi skriven av en verklig Linnékännare. Torbjörn Lindell är invald i The Linnean Society of London, han har ett imponerande referensbibliotek av Linnés skrifter, de flesta i originalutgåvor, och är djupt engagerad i forskningen kring Linné.

Biografin börjar med Linnés barndomsår i prästhemmet i Råshult och berättar sedan kronologiskt om hans liv och gärning. Hans insatser för biologin sätts i sitt sammanhang, men framför allt sammanlänkas delarna som utgjorde hans liv: familjen, utbildningen, karriären, kollegorna och resorna.

Bilden som Lindell tecknar av Linné är mer nyanserad än den gängse. Bland annat beskrivs Linnés entusiasm som lärare och insatser som läkare. Boken innehåller också många citat från Linné själv. Anekdoter lyfter fram oväntade perspektiv på den verklige Carl von Linné. Texten kompletteras med många vackra fyrfärgsbilder - däribland flera nytagna foton på miljöer och detaljer.

Torbjörn Lindell är botaniker och arbetar som gymnasielektor i biologi i Växjö. Han ägnar mycket tid åt olika botaniska forskningsprojekt och har publicerat ett flertal artiklar om biosystematik, botanikens historia, Gotlands flora - och Carl von Linné förstås!