Bläddra

En bok sprit : om Sveriges brännerier och spritkultur

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck
Köp här

En bok sprit : om Sveriges brännerier och spritkultur

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck
Köp här
En bok sprit svenska brännerier I Sverige är vi erkänt duktiga på mat och dryck. Vi är också framgångsrika både avseende olagrad vodka och lagrade godsaker som Grönstedts konjak och Black Ribbon whisky. Dessa kommer från Vin & Sprit. Något som inte avhandlats tidigare i en bok är de mindre tillverkarnas entreprenörsanda. Ute i landet finns en rad mindre företag som framställer svensk kvalitetssprit. Det görs sockerbetsrom på Gotland, maltvodka i Nyköping, det bränns i Roslagen och det glöder under whiskypannorna hos Mackmyra i Gävle. Denna bok knyter samman dessa tillverkare och beskriver dem och deras visioner, var för sig. Till deras produkter knyter författarna en mängd grundläggande fakta om sprittillverkning och historia, liksom en god laddning roliga detaljer om hembränning, ekfat, råvaror och så några myter. Kulinarisk historia och spritkunskap i en bok En bok sprit svenska brännerier berättar om den unika kultur som svensk snaps bär med sig, inklusive visor och allt. Boken får läsaren att höja på ögonbrynen, tack vare detaljer som här samlats på ett ställe. Till detta kommer en rad recept av Marie Törnblom. I samarbete med författarna har hon komponerat några rätter med anknytning till de olika tillverkarna. Boken är ovanligt nog upplagd i mindre portioner, utan långa utläggningar om tillverkningsdetaljer etc. Detta är en modernt designad genomgång av vårt kulturarv och spirande företagaranda i den kulinariska spritindustrin! Rubrikerna på kapitel eller faktarutor: Träkumla bränneri på Gotland Roslagens bränneri i Norrtälje Nils Oscar maltvodka Mackmyra Whisky, en otrolig historia om en blivande kioskvältare. Whiskypannorna i Nöbbelöv, historien om hur Skåne fick en vänort i Skottland Ek: Sparbankens, vishetens och vintillverkarens träd Hembränning puttrande stugor, farliga brygder och FOA-brännare Krydda snaps ; inte svårare än matlagning Spritens råvaror ; vete, potatis, sparris och äpplen. Om författarna Författarna är Jerry Lindahl och Örjan Westerlund. Båda är väl bevandrade i konnässörskunnande kring destillat, mat och andra lagliga njutningsmedel. De skrev och fotograferade senast den storsäljande En handbok choklad som genom sitt lättsamt faktamättade upplägg har rönt stor uppskattning. Örjan Westerlund har även skrivit En bok whisky, debutboken från 2004 som hittills sålt i över 15.000 exemplar, även den med foton av Lindahl.