Bläddra

En spark rätt i skallen

Kategorier: Konst Musik
Köp här

En spark rätt i skallen

Kategorier: Konst Musik
Köp här

Under det sena 1970-talet blomstrade musiklivet i Lund. Rockmusikens världsnamn visste var Olympen och AF låg, men även den lokala rockscenen var stark med åtskilliga band som turnerade landet runt. I Lund kämpade den alternativa rörelsen för ett eget musikhus, men i väntan på det spelade man livemusik överallt – i Konsthallen, på Stadsbiblioteket, i Arkivmuseet men också på mycket tillfälliga scener.

I denna kokande kittel av musik föddes 1977 ett band som tog sig det kontroversiella namnet Fiendens Musik i polemik mot de vänstergrupper som hävdade att all rockmusik var just fiendens – dvs. USA-imperialismens – musik. I en turbulent tid där både den progressiva musikrörelsen och de våldsamma raggarna försökte bekämpa den unga punkrörelsen tog Fiendens Musik punkarnas sida och drog på sig proggarnas hat.

En spark rätt i skallen skildrar de turbulenta åren 1977–1981 upplevda från Lunds musikscen och rockklubbar landet runt där Fiendens Musik uppträdde. Den berättar om skivaffärerna och musikställena som var den unga generationens livsluft. Den berättar också om sammanhållningen, solidariteten och gör-det-själv-andan bland de unga Lundabanden – TT Reuter, Garbochock, Rädsla, City Kent och många fler.