Bläddra

Floras bildpoesi

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Poesi

Floras bildpoesi

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Poesi
Köp här
Floras bildpoesi, konst och dikt i kombination, är en hyllning till årstidernas växlingar, från vårens äppelblommor till vinterns snökristaller. Dikterna och konstverken i boken har en drömlik underton.


Boel Wanjeskog är konstnär och dekorationsmålare. I hennes konst förenas fantasi och observation. Motiven med buketter från trädgården under olika årstider framställs i ett poetiskt bildspråk.

Lars-Erik Odehill skriver dikter och noveller. Han är en självständig iakttagare med sinne för detaljer. Hans dikter berör starkt våra känslor för naturen och livet.


Naturen återspeglar själens landskap. Poesin är den mest självut-lämnande av alla konstarter påpekar Lars-Erik Odehill, som ger ut sitt förstlingsverk "Floras bildpoesi" tillsammans med sambon, konstnären och dekorations-målaren Boel Wanjeskog.

- Poesi var det jag var bäst på då jag läste i Lund säger Lars-Erik Odehill som vigde sitt liv åt läraryrket och undervisade i bland annat Hässleholm och Osby. Första dikten skrev jag när jag var 13 år.

Floras bildpoesi är enligt bokens presentation konst och dikt i kombination, en hyllning till årstidernas växlingar med en drömlik underton. Reflektionsdikter, surrealistiska presenterade i ett poetiskt bildspråk.

- Idéen till boken och att göra något tillsammans har vi burit på i många år. Materialet ha funnits men det är först nu som vi satt ihop det och gjort layouten.

I vårt stressade samhälle kan alla hämta kraft i naturen och dikten är enligt Lars-Erik Odehill som en läkande salva.

- En dikt ska läsas långsamt, Det finns något att fundera över, man måste tänka efter. Det handlar om kommunikation och tolkningar.
Kristianstadsbladet, april 2011

KONST. En hyllning till årstidernas växlingar från vårens äppelblommor till vinterns snökristaller. Så beskriver Lommarpsborna Boel Wanjeskog och Lars-Erik Odehill själva sin gemensamma bok med målningar och poesi.
De bokdebuterar nu med 20 dikter och tolv målningar i Floras bildpoesi. Titeln kommer i från den romerska blomster och fruktbarhetsgudinnan Flora, och från kombinationen av lyrik och målningar. [...]
Norra Skåne, april 2011