Bläddra

Gustaf Hallström : arkeolog i världskrigens epok

Kategorier: Historia Historia och arkeologi
Köp här

Gustaf Hallström : arkeolog i världskrigens epok

Kategorier: Historia Historia och arkeologi
Köp här
Arkeologen Gustaf Hallström (1880-1962) var en fängslande och mångsidig personlighet. Han var den förste som under strapatsrika slädfärder kartlade Norrlands tidiga historia. Men vid sidan av sitt arbete som arkeolog engagerade han sig djupt i sin samtid. Bl a detog han i räddningsaktioner för krigsfångar i Sibirien, var med i Baltikums frihetskamp och hjälpte under forskarens täckmantel den svenska underrättelsetjänsten.

Gustaf Hallströms liv sammanföll med en rad storpolitiska omvälvningar. Med sitt samhällsengagemang kunde han inte stå utanför tidens händelser. Under första världskriget var han svenska Röda Korsets delegat i Sibirien i räddningsaktionerna för krigsfångar. Under Finlands frihetskrig 1918 var han en av organisatörerna av Svenska brigaden och han verkade också för Finland under vinterkriget 1939-1940. Under den forskande arkeologins täckmantel genomförde han sedan flera uppdrag för den svenska militära underrättelsetjänsten mot den tyska krigsmakten i Nordnorge.


Evert Baudou är professor emeritus i arkeologi vid Umeå universitet. Han har under de senaste decennierna bedrivit arkeologisk forskning i Norrland, bl a i de tvärvetenskapliga projekten "Norrlands tidiga bebyggelse" och "Luleälvprojektet". Bland hans senaste publikationer kan nämnas Norrlands forntid - ett historiskt perspektiv (1992). Han är ledamot av Vitterhetsakademien sedan 1985.