Bläddra

Handbok för hjälpare : Om konsten att hjälpa andra utan att bli utbränd

Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management
Köp här

Handbok för hjälpare : Om konsten att hjälpa andra utan att bli utbränd

Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management
Köp här
En ovanlig bok om hur man undviker att bli utbränd. Den innehåller inga råd och tips - istället är den full av djup visdom. Och den har en ovanlig angreppspunkt på problemet. Den föreslår att man arbetar inifrån sig själv, eftersom en stor del av utbrändheten har sina rötter i hjälparens egen personlighet: i hennes ambitioner och förhoppningar och framförallt hennes omedvetna rädsla för sin egen och andras smärta.

När vi träffar på någon som är i nöd - i familjen, i vårt yrke eller som frivillig - väcker det vår naturliga impuls att hjälpa till. Men det är mycket som kan trassla till vår spontana önskan och hindra oss från att uppleva några av de glädjerikaste ögonblicken i livet: att vara andra till hjälp.

Boken granskar våra skäl att hjälpa andra: hur vi ibland kan vara motiverade av egen fåfänga, egna behov av att hjälpa eller en dold önskan att bli åtlydda eller beundrade. Detta förorsakar svårigheter för dem som blir utsatta och leder för oss själva ytterst till besvikelse, frustration - och utbrändhet.

Handbok för hjälpare erbjuder läsaren respektfullt och med djup människokännedom ett sätt att hitta sina egna svagheter och att komma till rätta med dem. Den gör det med hjälp av många rörande personliga berättelser: en bag-lady som sitter döende i en park i regnet, soldaten utanför Pentagon som fick en blomma i sin gevärsmynning och hamnade på tidningarnas förstasidor över hela världen, en nunna i Nicaragua på revolutionens första dag.

Målgrupper: Alla som arbetar med att hjälpa andra, professionellt eller privat.

Översättning Göran Grip


Ram Dass, också känd som Richard Alpert, fick sin Ph. D. i psykologi från Stanford University. Under 60-talet bedrev han medvetandeforskning som han 1967 fortsatte i Indien där han fick namnet Ram Dass (Guds tjänare) av sin guru. Numera arbetar han i USA som skriftställare och flitigt anlitad föredragshållare. Han är bokens huvudsförfattare; Paul Gorman har endast hyfsat språket. Paul Gorman utbildade sig vid Yale och Oxford.