Bläddra

Kroppssmart : Vardagsortopedi för folk i rörelse

Kategorier: Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Kost och träning Motion och träning Populärmedicin och hälsa
Köp här

Kroppssmart : Vardagsortopedi för folk i rörelse

Kategorier: Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Kost och träning Motion och träning Populärmedicin och hälsa
Köp här

Artros, hälsporre, tennisarmbåge - varför gör det ont?

Alla människor har en kropp med armar och ben med leder som blir slitna med åren. Vi fortsätter sporta och träna och använda kroppen på samma sätt som vi alltid gjort, men när det smärtar eller knakar, knastrar och klickar i lederna blir vi rädda. "Är det farligt? Kan jag fortsätta jogga, spela tennis, klippa gräset?".

Att det gör ont någonstans ibland är helt normalt - men vi vet inte vad som har hänt och hur vi nu ska bete oss. Kroppen förändras av belastning och åldrande men det finns saker vi kan göra för att fortsätta må bra och vara aktiva och rörliga. Enbart genom att förstå sig på smärtan och övervinna sin rädsla för den kommer man långt.
Ortopediska åkommor är inte farliga i sig och ofta är de dessutom självläkande. Man behöver heller inte alltid gå till doktorn; mycket kan man hantera på egen hand genom självundersökning, självdiagnostik och genom att träna styrka och stretch.

Kroppssmart går igenom rörelseorganens funktion och vanliga besvär och ger rekommendationer för behandling, rehabilitering och effektiva övningar att göra hemma - vardagsortopedi för folk som vill fortsätta röra sig!

Soheila Zhaeentan utbildade sig till läkare på Karolinska institutet, disputerade med en avhandling om axelkirurgi och är sedan drygt 20 år specialistläkare inom ortopedi. Hon har gedigen klinisk erfarenhet från både stora och mindre sjukhus i Sverige, Norge och Australien där hon gjorde en ettårig fellowship inom idrottsmedicin. Soheila Zhaeentan är bosatt i Stockholm och verksam på Sturebadets läkarmottagning.