Bläddra

Längtan efter friheten

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Modern och samtida poesi Poesi
Köp här

Längtan efter friheten

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Modern och samtida poesi Poesi
Köp här

Under hösten 2019 gick hundratusentals irakier, majoriteten unga män, ut på gatorna i Baghdad och andra stora irakiska städer i fredliga protester. De demonstrerade emot korruptionen, för friheten, demokrati och välfärd för sitt folk och hemland. Men de blev bemötta med kulor, rökbomber och krypskyttar. Hundratals dog och tusentals skadades.

Längtan efter friheten är en diktsamling som på sitt sätt dokumenterar dessa protester under 2019 och som fortfarande lever kvar i mångas minnen. Författaren, som själv deltog i protesterna, lyckas med sina ord på ett vackert sätt dokumentera den järnstarka viljan hos demonstranterna och hur den spred en känsla av samhörighet och värme mellan människor innanför och utanför dessa demonstrationer. Författaren tar sig även an att beskriva det enorma lidandet och smärtan hos offrens familjer.  

Ajwads dikter beskriver insiktsfullt det dagliga lidandet för dessa unga män, som fick möta kulor, hunger och elände, med deras musik, strejker samt deras fridfulla protester.

Denna poetiska samling är skriven på ett lockande sätt som är ett resultat av författarens charmiga språk, spännande uttryck samt enastående ordförråd. Dikterna blir levande tack vare poetens rika fantasi och hans ordval som berör hjärtat och som i sin tur gör att läsaren läser dikterna om och om igen och blir kvar i dikterna samt längtar efter dem.

Om poeten: Ajwad är en av de viktiga och välkända poeterna i Irak och arabvärlden. Han föddes i Souk Al-Shuyoukh i södra Irak 1958. Han har sex diktsamlingar och en framstående närvaro i kulturlivet. Han utmärker sig genom att alltid använda nya berikande språkliga uttryck. Hans poesi väcker nytt liv i den klassiska poesin med hans språkrikedom och underbara beskrivningar. Utmärkande för hans poesi är också hans engagemang för den förtryckta människan. På sådant sätt försöker han ihärdigt att återställa glansen i den klassiska arabiska dikttraditonen. Ajwad har fått många poetiska priser, och detta är hans sjätte bok i sin andra europeiska upplaga, efter den första upplagan som gavs ut i Irak 2021.