Bläddra

Lymene. Helig Moder av Ljuvlig Godhet. : Lymene. Helig Moder av Ljuvlig God

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt

Lymene. Helig Moder av Ljuvlig Godhet. : Lymene. Helig Moder av Ljuvlig God

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Boken är en roman, mestadels i dialogform, mellan den svenske pensionären Johan och den starkt katolskt troende, unga, vackra och mycket utsatta filippinska flerbarnsmamman, Lymene; hon finns i verkligheten i Filippinerna under ett annat namn. Lymene vill bli kallad Mary eftersom hon avgudar Jungfru Maria av hela sitt jag.

I det hårda dagliga livet står Lymene under sin svärfar, den stränge katolske patriarken, Fader Alberto Notcheas, men även hela släktens, stenhårda kontroll.

Då Johan som hon känt i många år, denna gång kommer på tillfälligt besök, tvingas Lymene av Fader Alberto Notchea att bära ett kyskhetsbälte. Men hon får ändå, kontrollerad av ett strikt globalt digitaliserat krypterat system, tillstånd att åka tillsammans med honom på en resa från Filippinerna via Thailand, vidare över den eurasiska kontinenten till Sverige där hon på gott och ont får uppleva ett land i politiskt kaos och med en totalt annorlunda moralisk syn än den som existerar i hennes hemland.

På vägen tillbaka flyger Mary och Johan tillsammans över det katolska Polen vidare in det ortodoxt åter kristnade Ryssland, där den nya extremnationalismen, Chauvinismen, står i en dramatisk konfrontationsställning mot Globalismen. Resan går sedan vidare via Malaysia tillbaka till Filippinerna där allting får en oväntad upplösning

Detta är Göran B Johanssons 2:a roman om den pensionerade Johan från Sverige som träffar sin älskade Lymene på Filippinerna. Romanen handlar om en fantastisk resa som de två gör över halva jorden där historiska händelser varvas med erotiska scener, ideologiska analyser och samtal kring våra världsreligioner. Språket i romanen är av en hög intellektuell nivå. Författaren visar verkligen prov på ett stilfullt och vackert hanterade av svenska språket. Liksom i en spännande film får man som läsare följa med och se detaljer och bilder i författarens ord i denna spännande roman. Göran B har verkligen lyckats att fånga både spänning, erotik, geopolitik, historia och religion i en och samma roman. Det gör att denna författares 2:a roman är ett verk som kan vara intressant för mången läsare. Göran B hanterar språkbruket på ett kristallklart, melodiskt och varierat sätt. Johans passionerade känslor för Mylene och de äventyr och dialoger mellan de två är mycket balanserat och skickligt skrivet.

Recension av Mikael Löfgren Publicerad den2019-04-16