Bläddra

Manligt mode : en okänd historia

Kategorier: Genusvetenskap Genusvetenskap: män och pojkar Kommersiell konst och design Konst Modedesign och textilformgivning Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper

Manligt mode : en okänd historia

Kategorier: Genusvetenskap Genusvetenskap: män och pojkar Kommersiell konst och design Konst Modedesign och textilformgivning Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper
Köp här

Mode, makt och maskulinitet varför klär sig mannen som han gör?

Den här boken öppnar dörren till ny insikt i Manligt mode En okänd historia: Alltför länge har herrmodets historia gömts bakom dammodets dominerande former och utveckling. Och bakom uppfattningen att ett manligt modeintresse inte kunde kombineras med korrekt maskulinitet .

Här bevisar ett antal av västvärldens mest kända modehistoriker och författare motsatsen. Boken tar avstamp femhundra år tillbaka i tiden och berättar kort om olika perioder och stilar som påverkat herrmodets utveckling fram till våra dagar: 1600-talets och 1700-talets praktfulla formspråk. 1800-talets man som ofta (men inte alltid) klädde sig i svart. Förändringar i samhället som satt sin prägel på modets utveckling under 1900-talet. Det klassiska engelska skrädderiet och evolutionen av mannens fortfarande mest användbara plagg, kostymen, som går som en tråd genom herrmodets historia liksom dandyn, mannen som än idag vågar gå sina egna vägar. De avslutande kapitlen ger en bild av vad som hänt inom herrmodet under de senaste decennierna: en ny syn på maskulinitet och den manliga klädselns nära koppling till musik, kroppskultur, sport- och outdoormode. Och, sist men inte minst, av högaktuella ämnen som genus-, norm- och klimatfrågor. Männen representerar halva världens befolkning det är dags att bakgrunden till mannens klädsel blir lika välkänd och diskuterad som kvinnans.

Boken är rikt illustrerad med historiskt och dagsaktuellt bildmaterial från 1500 till 2022. Här finns bilder av företeelser, plagg, detaljer och individer som påverkat det manliga modet från kända internationella konstverk till dagsaktuella mediabilder i kombination med foton av några av världens mest namnkunniga fotografer. Bland bokens författare återfinns flera av västvärldens mest kända modehistoriker och internationella forskare: Christopher Breward, Elizabeth Wilson, Claire Wilcox, Peter McNeil, Patricia Mears och Bradley Quinn. Välkända svenska forskare är Carolina Brown, Lena Rangström, Mikael Mogren, Johan Cederlund och Göran Söderström tillsammans med kända författare och modeskribenter som Ingrid Giertz-Mårtenson, Johan Hakelius, Alexander Husebye, Susanne Ljung, Jonas Olsson, Daniel Björk och Daniel Lindström. Bokens omslag är skapat av Mats Gustafson. För formgivningen ansvarar Johan Svensson. Kreativ rådgivare för projektet har varit Tom Hedqvist.

Ingrid Giertz-Mårtenson är modehistoriker, författare samt initiativtagare till och huvudredaktör för boken Manligt mode En okänd historia. Den är ett led i hennes strävan att lyfta fram modets status som kulturuttryck. Under sin långa karriär inom den svenska och internationella modesektorn har hon varit verksam inom fransk haute couture, mångaårig vd för Svenska Moderådet och Skobranschrådet, rådgivare till svenska och internationella företag inom mode och näringsliv, samt curator för stora modeutställningar i Sverige och andra länder. Hon initierade etableringen av mode som vetenskaplig disciplin vid Stockholms universitet 2006.