Bläddra

Mans kvinna

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Mans kvinna

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Redan 1933 skrev Moberg Mans kvinna. Den skrevs ovanligt snabbt, på bara fem veckor i ett isolerat skärgårdshus. Ändå blev denna en av de romaner som han kom att sätta högst i sin stora produktion.

"Roman från Värend på 1790-talet" är Mobergs tillägg till denna historiska berättelse. En av de manliga huvudpersonerna, Håkan, lämnar sin gård i skogen. Den kvinnliga huvudpersonen, Märit, är gift med Påvel men älskar just Håkan. Här utspelas ett triangeldrama.

Mans kvinna är både en kärleksroman och en historisk roman. Boken innehåller alltså mycket inom sina pärmar och är därtill ett barn av sin tid med internationella kärleksskildringar som Lady Chatterley's Lover. Märit är två mäns kvinna, ett olidligt dilemma för henne: hennes man sköter sin gård exemplariskt och är skötsam; älskaren Håkan är inte lika ordningsam utan en sämre bonde. Han kräver att Märit ska avstå från sin make. Mans kvinna målas i färger som är Mobergs egna ifråga om tid och miljö. Främst är det dock en stor kärleksskildring. Därtill med en kvinna i centrum.

Vilhelm Moberg behöver knappast någon närmare presentation: han var ju en av de största och mest kända svenska författarna. Ingrid Nettervik, ordförande i Vilhelm Moberg-Sällskapet, svarar för en mycket innehållsrik inledning.