Bläddra

Massakern

Kategorier: Folkmord och etnisk rensning Förintelsen Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen
Köp här

Massakern

Kategorier: Folkmord och etnisk rensning Förintelsen Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen
Köp här

Under den nazistiska ockupationen av Ukraina mördades över en miljon judar i fullt dagsljus. Men förövarna var noggranna med att inte efterlämna några bevis.

Wendy Lower snubblar över ett unikt fotografi som dokumenterar avrättningen av en mamma, hennes barn och männen som mördade dem. Fotot lämnar henne inte någon ro. Hon ägnar tio år åt att ta reda på vem som tagit bilden, vilka bödlarna var och vad som hände i Ukraina. Dådet placeras in i ett större sammanhang: det skräckinjagande folkmordet. Hennes efterforskningar i Ukraina, Slovakien, Tyskland och USA avslöjar den överraskande roll som fotografen spelade. Han måste, antog hon, ha varit medlem i en nazistorganisation. Sanningen var en annan  

WENDY LOWER har tidigare utkommit med den hyllade boken Hitlers furier, som översatts till tjugotre språk. Hon är professor i historia vid Claremont McKenna College i Kalifornien i USA och rådgivare till U.S. Holocaust Memorial Museum.  

"En stark redogörelse av en historikers strävan att ge namn åt dessa judiska offer som mördades 1941 [...] Den här boken är en återupprättelse."
The Times  

"Lower vänder verkligen på alla stenar när hon berättar om sitt sökande i denna fascinerande bok."
Jewish News  

"En fängslande och utomordentlig framställning [...] detektivarbete av bästa och mest gripande märke."
Philippe Sands

"Hennes bok vittnar om kraften i att motverka okunskap med utbildning och vikten av att återupprätta värdigheten hos dem som förintats genom folkmord. En intelligent och starkt medkännande historisk kartläggning."
Kirkus Reviews  

"[Lower] strävar efter att i detalj återskapa den här dagen i Myropil och avslöjar på så sätt det komplexa nätverk som möjliggjorde Förintelsen. Här lyckas hon verkligen väl."
New York Times