Bläddra

Upproret i Klara

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Upproret i Klara

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Det är 1970-tal och journalisten Sofia har flyttat från Västerbotten till Stockholm för att arbeta på Kvällsbladet.
Redan första arbetsdagen hamnar hon i konflikt med sin chef Krister som vill att hon ska wallraffa som strippa och skriva ett reportage inifrån porrträsket. Sofia känner sig tvingad att göra jobbet och när Krister sen väljer att exponera hennes nakna bröst på löpsedlar över hela landet får hon en chock. På tidningen får hon öknamnet Stripp-Sofia. Men hon biter ihop: ingen ska knäcka henne!

Mot sin vilja dras Sofia ändå till Krister och de inleder ett intensivt men konfliktfyllt förhållande. Samtidigt växer missnöjet hos de kvinnliga journalisterna på Kvällsbladet. De organiserar sig och protesterar mot kvinnoförtrycket både på redaktionen och i tidningen.  

Upproret i Klara skildrar hur maktkampen mellan män och kvinnor på en kvällstidning leder till hårda motsättningar, men också till att kvinnosynen förändras inte bara på tidningen som arbetsplats, utan även vad som skrivs i den och i samhället i stort.  

ANNIKA DANIELSON OCH GUNILLA BOËTHIUS var båda journalister på Aftonbladet i slutet på 1970-talet och deltog i den verkliga förlagan till bokens maktkamp. En kamp som vållade rabalder och resulterade i boken Dokumentet och vad hände sen? samt en uppmärksammad radiodokumentär. Att frågan är ständigt aktuell, trots att mer än 40 år passerat, visar inte minst metoo-upproret.