Bläddra

Vilken typ är du? : varför du inte kan lita på personlighetstester

Kategorier: Psykologi Psykologisk metod Psykologiska tester Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Vilken typ är du? : varför du inte kan lita på personlighetstester

Kategorier: Psykologi Psykologisk metod Psykologiska tester Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Vad är det som gör dig, till dig? Under 1920-talet försökte Katherine Briggs och Isabel Briggs Myers, mor och dotter, att svara på den frågan. De var uttråkade hemmafruar och amatör-psykoanalytiker, som ville tillgängliggöra Carl Jungs doktrin om arketyper. Resultatet blev ett personlighetstest.

Deras teori plockades upp av den amerikanska militären i deras försök att förstå de tyska nazisterna dock utan framgång eftersom det inte gick att bekräfta vetenskaplig. Trots detta fick testet genomslag i betydelsefulla styrelserum i USA och blev en succé. Testet används idag av allt från börsföretag och politiska lobbyorganisationer till grundskolor och hälsoretreats. Vad är det hos Myers-Briggstestet som förtrollar oss?

I Vilken typ är du? berättar Merve Emre, docent i engelska vid Oxford University, historien om Myers-Briggs-testets skapare. Hon tar med oss på en hisnande resa i sin undersökning av vår kollektiva vilja att kategorisera varandra och oss själva. 

Merve Emre är docent i engelska vid Oxfords Universitet och forskardocent vid Worcester College. Hon är författare till Paraliterary: The Making of Bad Readers in Postwar America. Hennes arbete har förekommit eller kommer att förekomma i The New Yorker, Harpers Magazine, The New Republic, samt Los Angeles Review of Books, där hon tidigare varit redaktör.