Bläddra

Domarens brev

Kategorier: Deckare Skönlitteratur
Köp här

Domarens brev

Kategorier: Deckare Skönlitteratur
Köp här

Ray Atlee, 43-årig juridikprofessor vid universitetet i Virginia, får ett brev som kommer att förändra hans liv. Brevet är skrivet av hans far, en välrenommerad och inflytelserik domare som på sin ålders höst dragit sig tillbaka och lever ett ensligt liv på den gamla släktgården i Clanton, en liten stad i Mississippi. Fadern är nu allvarligt sjuk, och han uppmanar de båda sönerna Ray och hans bror Forrest att återvända hem för att diskutera arvet, medan tid ännu finns.

De båda bröderna är varandras motsatser. Ray är den som gjort karriär och som det lyckats för i livet - även om han nyligen gått igenom en uppslitande skilsmässa, då hans hustru lämnade honom för en ekonomiskt mer attraktiv börsmäklare. Forrest är familjens svarta får, någon som huvudsakligen ägnat sitt liv åt droger och att skapa problem för sig själv och andra och som tillbringat långa perioder på avgiftningskliniker.

Motvilligt reser Ray tillbaka till den stad där han en gång växte upp. När han väl kommer dit har fadern redan hunnit dö och Ray hittar tre miljoner okända dollar undangömda på olika ställen i huset. Forrest har inte dykt upp och Ray vet inte vad han ska göra med pengarna. Var kommer de ifrån? Måste han dela dem med Forrest, som snart skulle förbruka dem på droger? Ingen tycks känna till den hemliga summan och frestelsen blir för stark: Ray lägger själv beslag på pengarna. Något som kan vara ett allvarligt misstag. För snart ger sig en utpressare till känna och börjar förfölja honom. Hur ska han hantera detta hot?

Pengar, heder, makt - det är mycket som står på spel i denna snabbfotade och flyhänta thriller om nyrika uppkomlingar i den amerikanska södern och deras giriga kamp om ett ödesdigert arv.

"John Grisham återvänder här med framgång till den genre som gjort honom berömd. I denna nya berättelse om en jurist vars samvete sätts på hårda prov finner man en god del av förklaringen till varför Grisham blivit vårt lands mest populäre författare. Domarens brev är en fartfylld, osmyckad skildring, effektiv och medryckande. Men bakom denna högst säljbara enkelhet finns också en tillräckligt djupgående, reflekterande tankeskärpa för att ge den här boken verklig tyngd. Grisham tycks genuint intresserad av de samvetsfrågor som Ray snärjs in i, och han får dem att kännas viktiga. Som försäljningslistorna vittnar om, vet han vad han pratar om."

New York Times