Bläddra

Märkning av kemikalier

Kategorier: Kemi Matematik och naturvetenskap
Köp här

Märkning av kemikalier

Kategorier: Kemi Matematik och naturvetenskap
Köp här
Det finns flera olika regelverk som styr märkningen av kemikalier i Sverige

Sedan den 20 januari 2009 gäller förordningen (EG) nr 1272/2008 för klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar. Förordningen kallas CLP (Classification, Labelling and Packaging) och använder det globalt harmoniserade systemet (GHS) för märkning av kemikalier. I GHS används så kallade faropiktogram i form av vita romber med röd ram och svarta symboler för att indikera risker. Dessutom baseras systemet på faroangivelser i form av H-koder. Därtill finns två signalord, det starkare FARA och det svagare VARNING.

Inom GHS finns även varningsetiketter för transport av kemikalier. Dessa är också rombiska.

Fram till 1 juni 2015 kommer dock CLP och den äldre förordningen, KIFS 2005:7, att gälla parallellt. I KIFS 2005:7 används orange, kvadratiska farosymboler i kombination med faroklasser och riskfraser (R-fraser).

Enligt arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:13) gäller ”Områden, lokaler eller inhägnader som används för lagring av betydande mängder farliga ämnen eller beredningar ska markeras med tillämpliga varningsskyltar om inte märkningen av de individuella förpackningarna eller behållarna är lätt att upptäcka och förstå”. Dessa skyltar är oftast triangulära med gul botten och svart ram samt svart symbol. Undantaget är skylten ”Rökning och öppen eld förbjuden” som är rund med en överstruken tändsticka. För brandfarliga varor krävs skyltning på skåp och förråd enligt SÄIFS 1996:3. Skyltarna överensstämmer med regelverket AFS 2008:13.

I en del fall överensstämmer inte klassificeringen mellan KIFS 2005:7 och CLP. I dessa fall står R-fraserna inom parentes. Ett viktigt exempel är märkningen av brandfarliga vätskor. De olika märkningssystemen baseras på flampunkt och kokpunkt hos ämnena.