Bläddra

1968

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt

1968

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

En av de bästa i Jan Guillous mastodontserie om 1900-talets historia, med en cliffhanger som slår det mesta. Kerstin Särneö, Tara 

 1968 är ett av 1900-talets mest mytomspunna årtal. Protesterna mot Vietnamkriget i både USA och Västeuropa skapade en vänstervåg som präglade både politiken och kulturen.

Unge Eric Letang är färdigutbildad jurist och brinnande aktiv i politiken. Som ung notarie på den beryktade advokatfirman Henning Sjöstrand tvingas han gång på gång ta ställning till hur juridiken kan användas till både gott och ont. Hans första stora mål för honom ut i Europa den heta sommar när de röda fanorna dominerar gatorna i Paris och när socialism med mänskligt ansikte går under i Prag.

Och den vänsterradikala vågen kommer att än mer splittra familjen Lauritzen mellan de yngre som anser att det är rätt att göra uppror och de äldre som vidhåller att äganderätten står över allt annat.

1968 är den sjunde delen i romanserien Det stora århundradet.

Guillou är genuint grundad i sin historia, och det smittar av sig på läsaren. Om det är någon tidsperiod han kan bättre än allt annat, så är det troligen tiden kring Vietnamkriget. Dessutom gillar jag greppet att skildra politiken genom juridiken. Det speciella med den här boken är alltså att man inte behöver vara intresserad av juridik och politik för att uppslukas av turerna kring Eric. Man kommer nämligen att bli intresserad. Aase Berg, Borås Tidning