Bläddra

Bitar av mig själv : en genarationsbok

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Bitar av mig själv : en genarationsbok

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

"Språkfel eller benbrott", "Före detta tjej", "Äta utopiskt", "Morgon i patriarkatet" är några av rubrikerna i denna bok, som innehåller ett sjuttiotal texter av Gun-Britt Sundström, hälften nyskrivna, hälften publicerade tidigare på olika håll. Teman återkommer och flätas om varandra, humor och allvar växlar, och bitarna formar sig efterhand till en självbiografi och samtidigt en "generationsbok" för fyrtiotalister.

Gun-Britt Sundström, född 1945, debuterade 1966 med Student -64 och har genom hela sitt författarskap utmärkt sig för ironi och skärpa. Hon har gett ut både romaner och barnböcker, har verkat som översättare och deltog under tjugo år i arbetet med den nya svenska översättningen av Gamla testamentet. Hennes mest berömda romaner är För Lydia (1973) - en omdiktning av Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken - och Maken från 1976 (nyutgåva 2008).

Pressröster:

"Jag garanterar en berikande läsupplevelse även för oss som inte är födda på fyrtiotalet. Förnuft, humor, samtidskritik och en uppfriskande mängd språkanmärkningar ryms i den här egensinniga textsamlingen."
Svenska Dagbladet

"Hennes språk är kristallklart och hon går gärna emot modeströmningar och klär av schablonåsikter. Så också i den här boken som samtidigt är tydligt självbiografisk. Här avhandlar hon ämnen som kön, åldrande, klass, engagemang och språkfrågor. Läsnjutning!"
Arbetarbladet

"... en briljant nostalgitripp för oss som föddes på 40-talet och ville förändra världen. Med obarmhärtig klarsyn och kärv humor konstaterar hon att livet går, barn flyttar, orättvisor består i förfärande utsträckning, vänner börjar dö ifrån en och vad ska man göra med tiden som är kvar?"
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Jag kommer att tänka på Joan Didion: Sundströms språk är inte lika elegant och snirkligt smart som Didions, snarare enkelt och pragmatiskt, men det ser jag som något positivt. Och det finns ändå en avgörande likhet: den smygande oväntadheten. Texterna landar sällan där man tror att de ska landa."
Expressen