Bläddra

Drivkrafter och möjligheter till ett förlängt arbetsliv

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Drivkrafter och möjligheter till ett förlängt arbetsliv

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Vår ökade livslängd ställer allt högre krav på pensionssystemets förmåga att trygga de framtida pensionerna. Ett sätt atthantera problemet är att arbeta längre.

I den här boken beskriver fyra forskare hur äldres arbetskraftsdeltagande sett utunder de dryga 50 senaste åren. De analyserar förändringar i hälsa, arbetsmiljöoch utbildning. De studerar också institutionella faktorer, särskilt då denroll som förtidspensionssystemet spelat. Forskarna fördjupar sig i effekternaav de hårdare kraven för att bli beviljad sjukersättning som införts under2000-talet. De tittar även på hur förtroendet för Försäkringskassan denmyndighet som haft uppdraget att genomföra förändringarna påförtidspensionssystemet påverkats.

Forskarna resonerar om vilka politiska åtgärder som behövs för att få fler att arbetalängre upp i åldrarna. Men de betonar också betydelsen av arbetsgivarnasefterfrågan på äldre arbetskraft och den åldersdiskriminering som kan förekomma.

Boken är med sina många åskådliga diagram en bred sammanställning av data och analyskring de äldres arbetskraftsdeltagande.

De fyra forskarna är Per Johansson, professor i statistik vid Uppsala universitet och forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), Lisa Laun, fil.dr i nationalekonomi och forskare vid IFAU, Mårten Palme, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, och Helena Olofsdotter Stensöta, docent och universitetslektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.