Bläddra

Etnotism : en essä om mångkultur, tystnad och begäret efter mening

Etnotism : en essä om mångkultur, tystnad och begäret efter mening

Köp här
Rasism är ondska, mångkultur framtiden - ungefär så ser den etablerade sanningen ut. Men kanske är vurmen för mångkultur i själva verket också ett uttryck för ett diskriminerande skillnadstänkande?

Genom en mängd exempel, hämtade från idéhistorien, populärkulturen och händelser i samtiden, utforskar Aleksander Motturi en av vår tids mest laddade politiska frågor. Nyckelordet är etnotism - en efterföljare till den rasism som förlorade sin rumsrenhet i och med nazismen.

Aleksander Motturi är filosof, verksam som konstnärlig ledare för Clandestinofestivalen. Han har givit ut bl a Filosofi vid mörkrets hjärta (Glänta 2003), samt romanerna Diabetikern (Norstedt 2011), Svindlarprästen (Norstedts 2012), Broder (Norstedts 2017) och Onåbara (Norstedst 2018). Tillsammans med Johannes Anyuru har han skrivit det politiska dramat Förvaret (Glänta 2009).

"Den främsta utvärderingen av mångkulturåret är inte den officiella, utan en briljant stridsskrift av filosofen och kulturarbetaren Aleksander Motturi."
(Stefan Jonsson, DN)

"Det behövs sådana här teoretiska blåslampor för att tända eldar runt den trubbiga, ofta välmenande, samhällspraktiken." (Ira Mallik, Aftonbladet)