Bläddra

Frisk utan statiner : konsten att förebygga hjärtsjukdomar utan att använda statinläkemedel

Kategorier: Hjärt- och kärlsjukdomar Klinisk medicin och internmedicin Medicin och omvårdnad
Köp här

Frisk utan statiner : konsten att förebygga hjärtsjukdomar utan att använda statinläkemedel

Kategorier: Hjärt- och kärlsjukdomar Klinisk medicin och internmedicin Medicin och omvårdnad
Köp här

- Hjärt­sjukdomar kan stabiliseras och fås att gå tillbaka med hjälp av diet- och livsstilsförändringar.

- Statiner har ingen tydlig effekt för att fördröja utveckling av hjärtsjukdomar. 

Det är två av de slutsatser som den brittiske kardiologen Aseem Malhotra kommer fram till i Frisk utan statiner, där han undersöker i vilken mån den etablerade synen  på statiner är vetenskapligt grundad. 

I sin bok presenterar han en alternativ, statinfri metod för att förebygga och reversera hjärt­sjuk­domar, där fokus ligger på hälsosamma matvanor och livstilar.

Aseem Malhotra tar även upp hur man på ett tidigt sta­dium kan bli medveten om riskfaktorerna för hjärtsjukdomar och hur man kan beräkna dem.

Hjärtsjukdomar är den främsta dödsorsaken i västvärlden och den vanligaste medicinen mot dem är statiner. När statinläkemedlen introdu­cerades trodde forskare att de helt skulle eliminera hjärtsjukdomar. Men så blev inte fallet.

 

Aseem Malhotra är överläkare inom kardiologi och professor i evidensbaserad medicin. Han medverkar som expert i ­brittiska och inter­na­tionella medier och skriver i vetenskapliga tidskrifter som British Medical Journal och ­European Scientist. År 2020 utgav han boken Bättre immunförsvar på 21 dagar (Karneval). I Storbritannien är Aseem Malhotra en fram­trädande representant för den »livsstilsmedi­cinska« rörelsen. År 2018 utnämndes han av företaget Onalytica till den mest inflytelserika läkaren i världen vad gäller opinionsbildning  kring fetma.

 

Aseem Malhotra: Varför är hjärtsjukdomar fortfarande dödsorsak nummer ett?

Under läkarutbildningen fick vi lära oss vilka de traditionellt ­vikti­gaste riskfaktorerna för hjärtsjukdomar är: högt kolesterol, ­diabetes, rökning, högt blodtryck och hög ålder. Dagens undervisning förmedlar samma budskap. Ändå har vi, trots decenniers forskning, inte bara misslyckats med att utrota ­hjärt­sjukdomarna de är fortfarande dödsorsak nummer ett i västvärlden.

Hur ska man förklara det?

Det beror först och främst på att hälso- och ­sjukvårdens primära medel för att förebygga och behandla hjärtproblem har fokuserat på läkemedel (vilket har haft mycket begränsad effekt), istället för att ta itu med ­bakomlig­gande orsaker.

För det andra beror det på att de konven­­tio­­­nella kostråden om att begränsa kolesterol genom att minska konsumtionen av mättat  fett inte bara är felaktiga, utan också san­nolikt har ökat risken för hjärtsjukdom genom att stimulera den enskilt viktigaste faktorn bakom kranskärlssjukdom och hjärt­infarkt, nämligen insulin­resistens.