Bläddra

Halva själen

Kategorier: Biografiska romaner Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här

Halva själen

Kategorier: Biografiska romaner Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här

En man kommer fram och lämnar över en mapp och ett visitkort till författaren när hon sitter och signerar böcker i Barcelona. Mannens framfusighet får henne att riva sönder visitkortet, en impuls hon bittert får ångra. Mappen innehåller nämligen kärleksbrev som hennes mamma skrivit till en okänd älskare under 1950-talet. För att få svar på alla frågor som breven väcker ger hon sig ut på en resa i mammans spår. Det blir ett sökande efter ursprung, identitet, tillhörighet och rättvisa. Det blir också en fråga om vem man verkligen kan lita på, och berättaren behöver läsarens hjälp.

Carme Riera debuterade redan på 1970-talet och har skrivit ett tjugotal romaner samt författarbiografier och essäer. Hon räknas som en av de främsta samtida författarna på det katalanska språket, och har tilldelats en mängd litterära utmärkelser. Sedan 2012 är Riera medlem i Spanska akademien. 

Översättaren Ellinor Broman har en master i spansk litteratur från Göteborgs universitet och översätter från spanska, katalanska och engelska. Hon grundade Palabra förlag 2017 och har översatt tre av förlagets titlar: Allt jag har kvar av livet av Elvira Lindo, Den okända dimensionen av Nona Fernández och Emilio och glömskan av Paco Roca.