Bläddra

Isoleringens tid

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Isoleringens tid

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Denna berättelse skildrar en period där författaren Abdelelah Al Sebahi levde i Ryssland och läste till ingenjör på ett av Moskvas universitet. Medan han har fullt upp med studierna, vänner och relationer lyckas författaren inte riktigt komma ifrån minnena av fattigdom, elände och deprivation som han upplevde i hemlandet Irak.

Under sommarlovet arbetar många studenter på kooperativa gårdar för att tjänar pengar eller så åker de på semester för att njuta av sommaren. Till skillnad från de flesta studenterna bestämmer Abdelelah sig för att vara ensam med sig själv genom att isolera sig. Hans mål är att tänka över meningen med livet, och hur hans tid på denna jord kommer att sluta. Han funderar också över sitt hopp att han ska kunna leva denna tid utan orättvisa och fattigdom.

För att lyckas med det får Abdelelah hjälp av sin flickvän Natasha som hjälper honom att hyra en stuga som tillhör en skogsväktare i en skog utanför Moskva. Natasha spenderar första helgen med honom för att sen återvända till stadslivet. Hon lovar Abdelelah att hon ska besöka honom varje helg under tiden han ska tillbringa i skogen. På vägen till skogen köper Abdelelah med sig konserver, potatis, te och en flaska vodka. Med sig har han också en liten gammal vinylspelare och några skivor av hans favoritartist Nasser Hakim som är en irakisk sångare. I denna skog lever Abdelelah isolerad från resten av världen under en månads tid.  

Efter helgen lämnar Natasha, sin pojkvän Abdelelah och för första gången i sitt liv blir han helt ensam. De första dagarna börjar han känna en rädsla som träder fram i honom på grund av ensamheten, samt ovissheten gällande vad han letar efter inom sig. Här börjar han tänka på att avbryta sin isolering och återvända till staden och livet med andra människor. Med tiden vinner Abdelelah över sin rädsla för att sedan tillbringa fyra veckor isolerad i skogen, där han försöker upptäcka sig själv och uppnå något som ingen annan har uppnått tidigare honom.

Läsaren får följa med Abdelelah i sin resa under en månads isolering. Man lär känna hans tankar, hur han spenderar sin tid, samt ta del av alla överraskningar och oväntade besök han får. Till slut får läsaren också ta del av slutsatsen Abdelelah kommer fram till i slutet i av sin isolering i skogen.