Bläddra

Könstillhörighet : Förklaringar, normer, betydelser

Kategorier: Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap

Könstillhörighet : Förklaringar, normer, betydelser

Kategorier: Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

"Jag granskar de prinicper som utgår från att det är skillnader mellan kvinnor och män".
Lyssna på intervjun med Eva Magnusson i podcasten Lära från lärda

Vilka betydelser ger vi människors könstillhörighet i vardagen, politiken och vetenskapen? Och vad är det egentligen som sker när någon blir bemött som en person av ett visst kön?

I Könstillhörighet utforskar Eva Magnusson könsspecifika kulturella påbud: normerna för vad som är rätt att göra, vilja eller stå ut med, beroende på könstillhörighet. I boken granskas även de vanligaste vardagliga och vetenskapliga förklaringarna till traditionellt könsspecifikt beteende. Den traditionella tvåkönsmodellen diskuteras också.

Fokus är särskilt på sådana påbud och förklaringar som bidrar till könsbaserad ojämlikhet. Läsaren får verktyg för att kunna bemöta vilseledande argument om könstillhörighetens betydelser och förändra beteenden som skapar ojämlikhet. Boken passar utmärkt som kurslitteratur på alla utbildningar där jämställdhet, genusfrågor och makt tas upp.

Sagt om boken
Magnusson tar sig an debatten om könstillhörighet med saklighet och väl underbyggd argumentation. Det här är en bok som både sammanfattar och utmanar.
Camilla Bergvall, BTJ-häftet nr 13, 2019