Bläddra

Nya teboken. Historia, sorter och tillagning

Kategorier: Alkoholfria drycker Drycker Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Tea & coffee
Köp här

Nya teboken. Historia, sorter och tillagning

Kategorier: Alkoholfria drycker Drycker Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Tea & coffee
Köp här

Te är världens vanligaste dryck. Det dricks en miljon koppar te i minuten.

I den här rikt illustrerade boken berättas om teets historia och naturligtvis om vad som skiljer riktigt te från vanligt påste.

Tedrickandet i Kina uppkom för ett par tusen år sedan. Till den europeiska kontinenten kom teet nästan uteslutande via London på 1700-talet. Tedrickandet blev i England och Europa ett slags umgängesform i bemedlade kretsar. Under 1800-talet började England odla tebuskar i sina kolonier, bland annat i norra Indien och i Kenya. På så sätt förlorade Kina en stor del av teexporten. I Europa föredrog man det svarta teet, och produktionen i Indien och på Sri Lanka inriktades på att tillgodose denna efterfrågan.

Hur får man ut mesta möjliga smak och arom ur olika tesorter?

Hur förvarar man te? Hur påverkar vattenkvaliteten teet?

Vad är det för skillnad på grönt, svart respektive jäst te?

Dessa och andra frågor besvaras i Nya teboken. Författaren redogör också för hur olika tesorter bäst bryggs och teets olika hälsoeffekter diskuteras.

Jörgen Wieslander är biokemist och var under flera decennier världsledande forskare inom fältet autoimmuna njursjukdomar. Han intresserade sig samtidigt för fotografering och började under sina föreläsningsresor som forskare besöka olika teplantager. Sedan pensioneringen har han kunnat besöka de viktigaste teområdena i såväl Kina som Indien och Sri Lanka.