Bläddra

NyMaterialism

Kategorier: Konst
Köp här

NyMaterialism

Kategorier: Konst
Köp här

NyMaterialism/New Materialism, höstens stora grupputställning på Bonniers konsthall, samlar tretton konstnärer som arbetar med textil, lera, trä och keramik där performativa aspekter av arbetet och arbetsprocessen i sig får stort utrymme i installationer och workshops. Boken uppmärksammar den samtida konstens ökade intresse för hantverk som metod och material. Den presenterar klassiska och nya texter kring ämnet samt både nya och internationellt erkända konstnärskap.

Konceptuell konst och hantverk har länge betraktats som i varsin ände på ett spektrum mellan högt och lågt inom konsten, en uppdelning som idag känns alltmer överspelad. Utställningen och boken fokuserar på samtida konstnärers praktik. Flera av konstnärerna använder sig av material, tekniker och referenser till äldre traditioner vilket här skapar ingångar till aktuella frågeställningar om konsumtion, produktion och demokrati. Många av verken som visas har sin utgångspunkt i kollektivt arbete och kunskapsöverföring samt synliggör en process som vanligtvis sker i ateljén men här har flyttat in i konsthallen.

Medverkande konstnärer: Tonico Lemos Auad, Andrea Büttner, Andreas Eriksson, Theaster Gates, Petrit Halilaj, Katrine Helmersson, Sheila Hicks, Abdoulaye Konaté, Ellen Lesperance, Éva Mag, Britta Marakatt-Labba, Lee Mingwei, Francis Upritchard.

Boken är på engelska och svenska.