Bläddra

Rehabilitering och habilitering

Kategorier: Medicin och omvårdnad

Rehabilitering och habilitering

Kategorier: Medicin och omvårdnad
Köp här
I ett optimalt habiliteringsarbete finns alltid vårdtagaren i centrum. Det är dennes behov, förutsättningar och vilja som ska vara grunden för habiliteringen.

Läs mer
Vårdtagarens självbestämmande är en förutsättning för ett lyckat habiliteringsarbete. Samtidigt ska du som professionell vårdgivare inte vara rädd för att utmana personen att ta ytterligare ett steg framåt i sin utveckling. Med andra ord ska du tillsammans med vårdtagaren tänja på målen utan att ta för stort steg vid varje tillfälle.
Genom rehabilitering vill man ge vårdtagaren möjlighet att återfå bästa möjliga funktionsförmåga, till exempel efter en olycka, sjukdom eller liknande. Sjukgymnastik, vila, arbetsterapi, psykoterapi eller arbetsträning är olika exempel på rehabilitering.
Habilitering riktar sig till personer med livslånga funktionsnedsättningar. Det kan handla om medfödda eller förvärvade funktionsnedsättningar.
Rehabilitering och habilitering är en bok för dig som studerar på Omvårdnadsprogrammet eller liknande utbildningar samt som fortbildningsmaterial för personal som arbetar inom olika vårdverksamheter.
Boken finns inläst hos Inläsningstjänst.

Om författarna
Rune Johansson är chef inom habilitering. Han har tidigare lång erfarenhet av rehabilitering och habilitering inom akutsjukvård och kommunala verksamheter.
Lars Skärgren är pedagog och rektor för bl.a. omvårdnadsutbildning. Han har även arbetat med handledning inom socialtjänst och med personalfortbildningar.
Båda är också författare till läromedlen Vårdpedagogik och Handledning.