Bläddra

Stil. Språkets svårfångade signalsystem

Kategorier: Språk och lingvistik
Köp här

Stil. Språkets svårfångade signalsystem

Kategorier: Språk och lingvistik
Köp här

Är stil mest en fråga om yta? Eller är det kanske det riktigt viktiga?

Stil är något man kan se och känna, men det är svårt att förklara exakt vad det är. Det kan vara orden, meningsbyggnaden, innehållet, formen, typsnittet allt detta i olika kombinationer. Och samtidigt något annat. Stilen verkar ofta bo i ett svårfångat läge mellan raderna.

Lars Melin benar ut begreppet stil och vad det står för. Han hämtar inspiration från klassisk stilistik och retorik, modern psykolingvistik, korpuslingvistik, grafisk design och marknadsföring. Och vi får möta allsköns olika texter: barnvisor och Bellmanhistorier samsas med Esaias Tegnér och Sara Stridsberg. Det blir en oväntad kombination av handfasta experiment och lustfylld lek med språkets möjligheter.

Lekarna visar språkets flexibilitet: allt kan sägas på alla sätt och det får skiftande effekter. Experimenten visar att stil kan undersökas och att det lönar sig att göra det. Som man kunde ana är det inte bara vad som sägs som är avgörande, utan också hur. Men nu har vi dessutom siffror på saken.

Stil språkets svårfångade signalsystem väcker nyfikenhet och språkliga experimentlusta och lär oss hur vi kan bli effektivare skribenter och mer lyhörda läsare.