Bläddra

Teorier

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Dramatik Klassisk dramatik
Köp här

Teorier

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Dramatik Klassisk dramatik
Köp här
Victoria Benedictsson (1850-88) var en svensk författare och dramatiker som lät publicera sig under pseudonymen Ernst Ahlgren. Trots den korta tid som hennes författargärning omfattade anses hon som en av de främsta bland 1880-talets realistiska författare.

Vid sin död efterlämnade Benedictsson ett stort antal halvfärdiga manuskript, skisser och utkast. Bland dessa texter fanns lustspelet Teorier, författat 1887. Verket glömdes dock bort och utgavs först 1988 – hundra år efter författarens död.

I Teorier – som utspelas på en liten svensk badort sommaren 1877 – driver Benedictsson friskt med den dåvarande kvinno- och äktenskapsfrågan. Boken behandlar frågor om flickors uppfostran och utbildning, kärleken och äktenskapet och kvinnans roll i hemmet och i samhället. Vi får här möta två kvinno- och manstyper: en sunt sinnlig, praktiskt lagd dotter och hennes teoretiserande manshatande, livsfientliga mor, en sunt sinnlig man med sin nära koppling till djur och natur, samt en gammal kvinnokarl som har utvecklats till kvinnohatare.