Sökresultat för Ulrika Hallberg...
Rensa filter?
Kategorier: Funktionshinder: sociala aspekter Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor Sociologi Sociologi och antropologi Sociologi: familj och relationer
Att personer med kognitiva eller uttalade neuropsykiatriska funktionsnedsättningar uttrycker en önskan om att bli föräldrar och faktiskt också blir det, blir allt vanligare men att personer med den här typen av funktionedsättningar blir föräldrar är inte okomplicerat.
Deras barn riskerar att fara illa på kort och/eller…
Kategorier: Folkhälsa och personlig hälsa Funktionshinder: sociala aspekter Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Samhällsmedicin och preventiv medicin Sociala och etiska frågor
Att som barn födas med, eller tidigt i livet drabbas av, en funktionsnedsättning (fysisk, neuropsykiatrisk eller kognitiv) innebär ett hårt slag, inte bara för barnet som drabbats, utan även för föräldrarna, syskonen och andra närstående. Barn med funktionsnedsättningar är en heterogen grupp. De ska som alla andra barn…
Kategorier: Ämnesområden inom filosofi Filosofi Filosofi och religion Filosofi: kunskapsteori Forskning och informationshantering Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Vetenskapsmetod
Kvalitativa metoder helt enkelt! är en antologi skriven av kvalitativa forskare som var och en har lång och gedigen erfarenhet av just kvalitativ metod. I boken beskrivs exempelvis olika typer av intervjuer, fenomenologi, grundad teori, innehållsanalys och kvalitet i kvalitativ metod.
Boken innehåller, steg för steg,…
Kategorier: Åldersgrupper och generationer Åldersgrupper: ungdomar Att hantera personliga problem Att hantera psykisk ohälsa Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Psykologi Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper
Allt fler unga lider av psykisk ohälsa, självskadebeteende och/eller självmordstankar. Samtidigt kan vi se att det fortfarande är tabu att prata om psykisk ohälsa. Vad beror detta på och vad säger forskningen om denna utveckling? Författaren har gått igenom den samlade forskningen inom detta område, och i den här boken…
Kategorier: Folkhälsa och personlig hälsa Funktionshinder: sociala aspekter Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Samhällsmedicin och preventiv medicin Sociala och etiska frågor
Andelen personer med funktionsnedsättningar ökar hela tiden beroende på medicinsk-tekniska landvinningar, bättre levnadsförhållanden och en ökad livslängd. Sålunda ökar andelen anhöriga också i samma takt. I dag räknar man med att 20 procent av jordens befolkning har någon form av funktionsnedsättning och 180 miljoner…
Kategorier: Andra medicinska specialiteter Funktionshinder: sociala aspekter Medicin och omvårdnad Neurologi och klinisk neurofysiologi Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Alla människor har rätt att bli bemötta med medmänsklighet och respekt, men kanske har de som är extra utsatta de allra största behoven av att bli bemötta just så. När man möter personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ska man ha i åtanke att de inte själva valt sin funktionsnedsättning. Det innebär att…
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en av de lagar som reglerar vilken typ av hjälp och stöd som kan ges till personer med funktionsnedsättningar och deras anhöriga. Just nu håller lagen på att uppdateras. I den här boken beskriver författarna de förändringar som görs i lagen och visar också…
Kategorier: Funktionshinder: sociala aspekter Medicin och omvårdnad Omvårdnad Omvårdnad och medicinska stödfunktioner Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
I den här boken får du genom samlad aktuell forskning en unik översikt av och fördjupad kunskap om personer med funktionsnedsättningar och deras anhöriga.Personer med funktionsnedsättningar är en grupp med stort vård- och omsorgsbehov som det ofta är anhöriga som tillgodoser. Forskning visar att många som arbetar inom…
Kategorier: Medicin och omvårdnad Omvårdnad Omvårdnad och medicinska stödfunktioner Samhälle och samhällsvetenskap Socialtjänst och social omsorg Socialtjänst, välfärd och kriminologi Vårdsociologi
Stora anhörigboken samlar insikter från en bredd av ledande experter inom området anhörigomsorg. Den belyser anhörigas betydelsefulla roll och den belastning de upplever i sina strävanden att tillhandahålla omsorg, kontinuitet och kärlek när samhällets resurser inte räcker till. Boken lyfter fram riskerna för…
Antalet familjer som har barn med särskilda behov ökar både i Sverige och internationellt. Forskning visar att familjemedlemmarna ofta löper stor risk för både psykisk och fysisk ohälsa på grund av den utsatta situation som de lever i. Men vad kan professionella inom vård och omsorg göra för att hjälpa dem?
Den här…
Boken presenterar översiktlig kunskap om psykisk ohälsa, psykiatriska sjukdomar och personers problematik rörande psykisk ohälsa. Den fokuserar på omvårdnad vid psykisk ohälsa företrädesvis inom psykiatrisk vård men även inom annan vård. Boken belyser även områden som har betydelse för hur vården för personer med…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Människor med funktionsnedsättningar mår både fysiskt och psykiskt sämre än andra. De har sämre boendemiljöer, tunnare sociala nätverk och svårare att få och behålla ett arbete, vilket leder till att de lever i ekonomiskt ansträngda livssituationer och löper betydligt större risk än andra att drabbas av…
Kategorier: Pedagogik Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Trots att skolan vilar på en demokratisk värdegrund där alla individer har rätt att bli bemötta med respekt och också känna trygghet är mobbning vanligt förekommande. Mobbning bland barn och unga i skolan har dessutom ökat kraftigt både i omfång och i svårighetsgrad, vilket denna bok visar med en mängd referenser och…