Bläddra

Odens gåva : runorna

Kategorier: Europas historia Europas historia: vikingatiden Historia Historia och arkeologi
Köp här

Odens gåva : runorna

Kategorier: Europas historia Europas historia: vikingatiden Historia Historia och arkeologi
Köp här

Jag lämnade Sverige när jag var väldigt ung och sökte kunskap och äventyr genom möten med andra kulturer. Jag har legat på rygg och sett rakt upp i en stjärnklar himmel. Mitt bland ruiner på en helig plats där förfäder ristat och målat de berättelser som min vän delade med mig innan vi somnade. Jag har tillsammans med min dotter stått i lerhus, rört i grytor och omfamnats av värmen och gemenskapen, förförts av dofterna och glädjen. Jag har dansat till trummors taktfasta slag och känt hur mitt hjärta och jorden blir ett. Och jag har mött många människor som gjort det till sin uppgift att bevara och skydda vårt gemensamma hem, Gaia.

Efter många resor bland olika ursprungsfolk så vände jag åter hemåt för att gräva där jag står, för att lära mig om mitt eget ursprung, om Vikingarna, deras berättelser, om runor och traditioner. Boken handlar om runorna och hur de påverkade nordborna under vikingatider och deras liv i vardag och fest. Och vad vi kan lära av dem. Men det är ett möte med ett nordamerikanskt ursprungsfolk som visade mig vägen och kopplingen mellan Vikingar och olika ursprungsfolk löper som en röd tråd genom sidorna. 

Boken handlar om en del av min resa tillbaka till mitt ursprung. Den skrapar på ytan med en förhoppning att även du som håller den i din hand blir inspirerad. Att du aldrig kommer att se på samma sätt på en runsten igen. Att du liksom jag blir nyfiken på ditt ursprung, vårt gemensamma arv. Om du kommer från en annan kultur så finns så många gemensamma nämnare i alla kulturer, även i våra -oavsett var du kommer ifrån.

Nordamerikas Indianer och Vikingarna. Vad har de gemensamt egentligen?  

Jag var helt oförberedd på frågorna om mitt eget ursprung den dagen jag och min dotter Jacqueline stod inför en skolklass I Laguna Pueblo i New Mexico.

Det som skulle blev inledningen på ett helt nytt kapitel i mitt liv -och första kapitlet i Boken Odens Gåva.