Tre vägar till kvantgravitation
De tre vägar som Smolin menar kan led till detta mål är: 1) slingkvantgravitation, 2) strängteori, 3) teorier om rummets och tidens natur. Boken beskriver hur långt man har nått inom respektive forskningsområde och vilka begränsningar de olika betraktelsesätten har. Författaren poängterar dock att ingen av dessa vägar ensam kan ge alla svar, utan att de sammantaget möjligen kan leda oss fram till en djupare förståelse av sammanhangen i tillvaron. Invävd i framställningen finns även en kortfattad historisk bakgrund till de olika synsätten: från Newton, via Einstein till den moderna kvantteorin. Boken avslutas med ett scenario hur Smolin tänker sig att de nya fysiken kommer att gestalta sig i framtiden.
Författaren använder tydliga exempel och ett klart och redigt språk för att förklara dessa oerhört komplicerade förhållanden. Det finns också en kortfattad ordlista i slutet av boken. Det kan vara viktigt att påpeka att boken inte innehåller särskilt mycket matematik, trots att det är avancerad matematiska beräkningar som resonemangen bygger på.
Tre vägar till kvantgravitation är en mycket bra populärvetenskaplig framställning av ett fascinerande forskningsfält som är ständigt aktuellt och hela tiden utvecklas. Boken vänder sig till en vetenskapligt intresserad allmänhet som har viss bekantskap med de termer och frågeställningar som tas upp.
Översättning Hans-Uno Bengtsson
Lee Smolin är professor i fysik vid Pennsylvania State University och en ledande representant för forskningen rörande kvantteori, kosmologi och relativitetsteori. Han har tidigare utgivit The Life of the Cosmos (1997). Detta är första gången ett arbete av Lee Smolin översätts till svenska.