Bläddra

10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här

10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här
Enligt en teori kan människans medvetande fortsätta att fungera en stund efter att hjärtat slutat slå. Detta är utgångspunkten för Elif Shafaks kritikerrosade och bästsäljande roman 10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld, där huvudpersonen Tequila Leila redan i inledningen konstateras död mördad och dumpad i en container i Istanbul.

Hennes hjärta må ha slutat att slå men hjärnan bjöd motstånd, kämpade in i det sista. Den trädde in i en förhöjd medvetenhet, noterade kroppens förfall utan att för den skull vara redo att acceptera sitt eget slut. Minnet forsade fram, ivrigt och uthålligt, och samlade ihop bitarna av det liv som nu rusade mot sitt slut. Hon drog sig till minnes sådant som hon inte ens visste att hon förmådde komma ihåg, sådant som hon trott hade fallit i glömska för all framtid.

För Leila och för läsaren innebär varje minut som följer ögonblicket för hennes död ett utforskande av ett minne. Hon minns människor ur sitt liv som hon trodde hade tappat betydelse för henne, och hon får ett helt nytt perspektiv på sitt liv. Samtidigt försöker dessa människor nu deperat att hitta henne.

Elif Shafak (född 1971) är en av den globala litteraturens riktigt stora stjärnor. Hon är född i Frankrike med turkiska föräldrar och har skrivit romaner på såväl turkiska som franska och engelska. I Turkiet är hon den överlägset mest lästa författaren, trots att hon flera gånger hamnat i onåd hos regimen. 10 minuter var på korta listan till Bookerpriset 2020. Vid sidan av författarskapet är Shafak också aktivist, med fokus på kvinnors rättigheter. Hon har ett stort följe och har både talat inför FN och gjort flera TED talks.