Bläddra

1958 : när folkhemmet fick fotbolls-VM

Kategorier: Historia och arkeologi
Köp här

1958 : när folkhemmet fick fotbolls-VM

Kategorier: Historia och arkeologi
Köp här
VM i fotboll 1958 är det största idrottsevenemang som någonsin ägt rum i Sverige och silvret är vår största fotbollsframgång. När Sverige spelade final mot Brasilien den 29 juni stod landet mer eller mindre stilla: femtiotusen på Råsunda, tre miljoner framför tv-apparaterna och resten lyssnade på Lennart Hyland i radio.

Lagom till 50-årsjubileet kommer nu hela historien, från den spännande kampen om att få arrangera VM till Pelés blå finaltröja, såld på auktionsfirman Christies i London för över en miljon kronor. Berättelsen om turneringen varvas med exklusiva intervjuer med dem som var med: Pelé, Bobby Robson, Just Fontaine, Mel Charles, Agne Simonsson, Kurt Hamrin och Fritz Herkenrath - den tyske målvakten som släppte in Kurre Hamrins 3-1-mål semifinalen.

Men det är också en bok om Sverige och hur vi hade det på 50-talet. Rekordår, nyval, ATP-debatt och knappt någon arbetslöshet. Tv:s genombrott. Rock-Fnykis. Raggare i stora bilar och "Buena sera" med Little Gerhard på jukeboxen. Världen trängde sig dessutom på och påverkade fotbollen: kriget i Algeriet, upproret i Ungern och Israelkonflikten.

Boken är rikt illustrerad med såväl nytagna bilder som arkivbilder.

Läs, minns och dröm om en tid när Sverige var som allra bäst - inte bara i fotboll.

Pressröster om boken:

"Alltför många sportböcker tenderar att vara hafsverk. Därför njuter jag när jag läser och märker hur ingen detalj är för liten för att Arne Norlin ska ta med den. Det gör han rätt i, för i en bok som denna är det detaljerna som gör helheten."
Aftonbladet

"Norlins bok är en nostalgitripp för alla som har egna minnen från den glorifierade sommaren 1958 [...] vad gäller själva fotbollen lämnar Norlin ingen torva ovänd. Han förverkligar här sin barndomsdröm om att bli sportjournalist, och utöver matchreferat, kringreportage och analyser av spelsystem, har han sökt upp några av de gamla hjältarna på deras ålders höst, däribland Hamrin, Agne Simonsson, Pelé, fransmannen Just Fontaine ..."
Expressen

"... en härlig och inspirerande bok. Det är ett riktigt praktverk med ett suveränt illustrationsmaterial [...] Det är samtidigt en berättelse om ett folkhem som känns som en annan epok och en annan värld."
Mats Gellerfeldt, Expressen

"En riktig mysbok med fakta, sägner och historier om och kring ett VM [...] En pärla!" Betyg:5
Östersundsposten

"Det är en formidabelt ambitiös bok Arne Norlin gjort, i stort format och där man gödslat med bilder, inte bara från fotbollen utan från livets alla områden detta året 1958 ..."
Helsingborgs Dagblad

"Det är en utmärkt skildring av en annorlunda tid."
Borås Tidning

"Det är en riktig praktbok ..."
Trelleborgs Allehanda

"Det här är en bok för både fotbollsälskaren och för den som vill känna historiens vingslag fläkta om en epok när det mesta var uppåt i vårt land."
Arvika Nyheter

"Lysande historik över nittonhundrafemtioåtta."
Idrottsforum