Bläddra

1973 : en träff med tidsandan

Kategorier: Historia och arkeologi
Köp här

1973 : en träff med tidsandan

Kategorier: Historia och arkeologi
Köp här
"En mycket spännande och läsvärd bok."
Kristianstadsbladet

"Ovanligt läsvärd"
Dagens Nyheter

Året var 1973. På tv visades Ingmar Bergmans succéserie Scener ur ett äktenskap och i tidningarna diskuterades betydelsen av Alexandr Solzjenitsyns bok Gulagarkipelagen. Militärjuntan tog makten i Chile medan Sverige höll andan vid Norrmalmstorg och sörjde en kungs död.

1970-talet uppfattas ibland som ett identitetslöst årtionde, en decennielång transportsträcka mellan det "röda" 1960-talet och det "blå" 1980-talet. Men är det en rättvis bild? Boken 1973 - En träff med tidsandan speglar genom året 1973 hela det svenska 1970-talets mångskiftande kulturella och politiska tidsanda. Vilka uttryck tog sig vänsterns kris och omprövning efter 1968 under "centerns årtionde", då varannan svensk väljare röstade borgerligt? Vad förenade Grupp 8:s strid för en ny kvinnlig sexualitet och storporrfilmen Långt ned i halsen? Vad var de tidstypiska mjukismännen uttryck för och hur ska tidens mer bortglömda fascistiska fantasier och hot tolkas?

I 1973 - En träff med tidsandan synar ett antal forskare inom historia, etnologi, filmvetenskap och litteraturvetenskap ett komplext och försummat decennium ur nya, oväntade perspektiv.