Bläddra

Alexander den store

Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: kungligheter Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Europas historia Europas historia: romarriket Historia Historia och arkeologi
Köp här

Alexander den store

Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: kungligheter Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Europas historia Europas historia: romarriket Historia Historia och arkeologi
Köp här
Alexander den store är en av världshistoriens mest betydande gestalter. Men vem var han egentligen? En framsynt ledare som ville skapa en idealisk världsstat? Eller en maktlysten tyrann som inte skydde några medel i jakten på ära och ryktbarhet?
Som tjugoåring inledde han ett enastående krigståg, från dagens Albanien i väster till Indien i öster. På ett decennium förändrade Alexander världen för alltid. Han dog i Babylon under mystiska omständigheter vid 32 års ålder.
Men legenden om honom lever fortfarande. Problemet är dock att den historiske Alexander med tiden har försvunnit under en väv av överdrifter och osanningar.
I sin nya bok skingrar Bengt Liljegren detta töcken. Författaren har analyserat de antika källskrifterna, skurit bort sagostoffet och myterna, och blottlägger här den verklige Alexander III av Makedonien. Och det fantastiska är att den historiska realiteten visar sig vara minst lika spännande som legenden!
Alexander den store är en häpnadsväckande berättelse om genialisk krigföring och ofattbar grymhet, men dessutom en gripande skildring om passionerad kärlek mellan män och svårlösta mordfall.
Bengt Liljegrens bok är den första svenska biografin om Alexander någonsin. Författaren har tidigare haft stora framgångar med Karl XII. En biografi och Regenter i Sverige.

Alexander den store är en av världshistoriens mest betydande gestalter.

Men vem var han egentligen? En tidig globaliseringsförespråkare, en framsynt ledare som ville skapa en idealisk världsstat där det inte gjordes någon skillnad mellan folkslagen? Eller en maktlysten tyrann som inte skydde några medel i sin jakt efter ära och ryktbarhet?

Karriären inleddes vid nyss fyllda tjugo år och förde honom på ett enastående krigståg från dagens Albanien i väster till Indien i öster. På ett decennium förändrade Alexander världen för alltid. Han dog i Babylon under mystiska omständigheter vid 32 års ålder.

Alexanders imperium blev inte långlivat. Men kulturmönstret som han introducerade, den så kallade hellenismen, blev bestående. En ny värld växte fram med en gemensam grekiskinspirerad kultur från Medelhavsområdet till Indusdalen i öster och Egypten i söder en prototyp till den globalisering som vi upplever idag.

Få levnadsöden har som Alexander den stores fängslat så många generationer. Och legenden om Alexander genljuder än i våra dagar. Hans mytologiska bärkraft gör sig påmind i alltifrån Hollywoodfilmer till skönlitterära bestsellers och politisk propaganda. Problemet är att den historiske Alexander med tiden har försvunnit under en väv av överdrifter och osanningar. Den kortväxte makedonierns levnadsöde har förvandlats till en av antikens stora myter, fullt i klass med den om Odysseus eller Oidipus.

I den nya boken av historikern Bengt Liljegren skingras detta töcken. Författaren har noga analyserat de antika källskrifterna, skurit bort sagostoffet och myterna, och blottlägger här den verklige Alexander III av Makedonien. Och det märkliga är att den historiska realiteten visar sig vara minst lika spännande som legenden.

Alexander den store är inte bara en berättelse om genialisk krigföring och ofattbar grymhet, utan även en gripande skildring om passionerad kärlek mellan män, komplicerade barn-föräldrarelationer och svårlösta mordfall.

Bengt Liljegrens bok är den första svenska biografin om Alexander och den första moderna biografi om Alexander som publicerats på svenska sedan 1966.

* En berättelse om genialisk krigföring och ofattbar grymhet, utan även en gripande skildring om passionerad kärlek mellan män, komplicerade barn-föräldrarelationer och svårlösta mordfall