Bläddra

Äntligen rebell : Mitt personregister, urval 01

Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Äntligen rebell : Mitt personregister, urval 01

Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här
"Det drömde jag inte om som barn! Att jag skulle bli uppkäftig och våga gå mot strömmen! Men så dröjde det också tills jag blev medelålders och fick att göra med frälsarfigurer och enögda ideologer."

Så säger Vilgot Sjöman som, i denna tredje del av sina memoarer. Med glimten i ögat rannsakar han sitt förhållande till ett antal välkända personligheter och några obekanta. Det finns trofasta vänner och usla svikare, helgon och hjältar, bovar och häxor, kasperdockor och vanligt skötsamt folk i hans värld som i alla människors. Vid varje vägkrök väntar en komisk överraskning.

Bland de kända: Max von Sydow, Jörn Donner, Harry Schein, Susanne Osten, Solveig Ternström, Börje Ahlstedt, Gunnar Hellström, Jean-Christophe Öberg, Verner von Heidenstam, Ingmar Bergman.

Bland de obekanta: Per Albin Karlsson, Rudolf Berner, Arne Trankell, Lasse Bergström, Olle Nordemar, Per Holmberg, Paijong Laisakul.

Vi möter en memoarförfattare som minns hur han förlorade sin politiska oskuld i det svenska växthuset. Men när han ger sig i väg till Afrika och Asien är han på nytt lika oskuldsfull.


Vilgot Sjöman debuterade 1948 med romanen Lektor. Han har själv skrivit och regisserat bl a Älskarinnan, Syskonkärlek, Jag är nyfiken gul/blå och En handfull kärlek. I Drömtydaren (1992) återvände Vilgot Sjöman till det som upptog honom i ungdomen: gåtan Olle Hedberg. Tidigare utgivna titlar i memoarserien är Mitt personregister, urval 97 (1997) och Mitt personregister, urval 98 (1998).