Bläddra

Är det här ett skämt

Kategorier: Humor Humorsamlingar och antologier Livsstil, hobby och fritid

Är det här ett skämt

Kategorier: Humor Humorsamlingar och antologier Livsstil, hobby och fritid
Köp härIslänningen Hugleikur Dagsson gick ut Konstakademien i Reykjavik 2002 och har sedan dess medverkat i en mängd utställningar med teckningar, fotografier och videoinstallationer. Hans första bok med skämtteckningar kom 2005 och samma år skrev han en teaterpjäs baserad på dessa teckningar, ?Undvik oss? blev utsedd till bästa pjäs vid den isländska teaterfestivalen Griman. Han har sedan dess skrivit flera teaterpjäser.

Med små streck och få ord berättar Dagsson i en enda bild ett helt livsdrama. Hämningslösa skämt leveras av känslosamma streckfigurer. Det kan tyckas begränsande att bara använda sig av streckgubbar i små teckningar, men som dagsson själv förklarar: ?Streckteckningar är lätta att ta till sig och bearbetas snabbt av våra hjärnor, som polaroidbilder av världen, därför fungerar de så effektivt och direkt.? Dagssons teckningar rör sig gärna i underlivstrakten, skildrar uteslutande dysfunktionella familjer och är allt annat än finkänsliga.

Dagssons böcker har fått stort genomslag på Island och har redan gjort stor succé med flera utgåvor i USA och börjar nu sitt segertåg i Skandinavien.