Bläddra

Arktis : en gränslös värld

Köp här

Arktis : en gränslös värld

Köp här
Den arktiska naturens karga skönhet har lockat människor i tusentals år. För somliga har den inneburit undergång och död, för andra har Arktis utgjort grunden för ett gott liv. I denna gäckande värld har vetenskap och politik, romantik och vardagsliv flätats samman på ett mycket speciellt vis.

"Arktis - en gränslös värld" består av essäer som berättar om hur de första eskimåfolken vandrade in över de öde tundrorna längst i norr, om vikingarna som under 900-talet bosatte sig på Grönland, om förhållandena för säljägare och kolgruvearbetare och hur upptäcktsresenärer och vetenskapliga expeditioner kartlagt området.

Författaren Torgny Nordin skildrar arktiska ursprungsfolk som nenetserna i Sibirien, inuit i Kanada och polareskimåerna på Grönland. Också de europeiska polarfararnas visioner och den västerländska självupptagenheten som ofta fått destruktiva följder diskuteras. Vi får följa med i sökandet efter Nordväst- och Nordost-passagen, på spaningen efter ingenjör S. A. Andrées försvunna ballong och den brittiske sjöofficeren James Ross jakt efter magnetiska nordpolen. Kampen om Spetsbergens mineraler samt A. E. Nordenskiölds undersökning av den grönländska inlandsisens hemligheter exemplifierar några av de svenska insatserna i Arktis.

"Arktis - en gränslös värld" är också en personlig skildring av det arktiska landskapet och hur det är att färdas och leva i Arktis i dag. Genom sina tankar och fotografier lyckas författaren förmedla en känsla av närvaro i ett område som annars oftast beskrivs som avlägset, kargt och livsfarligt.