Bläddra

Att läsa Jung : Om arketyper, kultur, individuation, religion och politik

Kategorier: Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Att läsa Jung : Om arketyper, kultur, individuation, religion och politik

Kategorier: Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här
En vägledning i att läsa, tolka och förstå C.G. Jungs texter. Den schweiziske psykiatern C.G. Jungs inflytande internationellt är omfattande. Han är framför allt känd för teorierna om arketyperna och det kollektivt omedvetna, men hans påverkan har inte inskränkt sig till områdena psykologi och psykiatri utan är även betydande på så skilda områden som konst, litteraturkritik, film, religionsforskning och naturvetenskap. Men Jung är också omstridd som vetenskapsman och för sin politiska hållning. Att läsa Jung behandlar bl.a. Jungs förhållande till nazismen och Jung som religionskritiker, vetenskapsman och psykoterapeut.

Få människor har skapat så många nya begrepp för att beskriva vårt själsliv och därmed förnyat vårt sätt att se på psykisk verklighet som Jung. Genom sin radikala betoning av människans kreativa möjligheter har han skänkt modern psykologi inspiration på många områden. Att läsa Jung är och förblir en utmaning och hur man tolkar honom förefaller bestämmas av temperament, personlig ekvation och ideologi. Att läsa Jung är ett äventyr och det är svårt att inte bli personligt engagerad. Omdebatterad, älskad och hatad väcker han starka känslor till liv och lämnar ingen oberörd. Uppfattningarna om Jung förefaller vara nästan lika många som det finns läsare och uttolkare. I helt olika, men seriösa studier, karakteriseras han omväxlande som vetenskapsman, mystiker, nazist, liberal, positivist, hermeneutiker, religiös profet och ateist.

Målgrupper: Boken vänder sig till alla som är intresserade av en fördjupad läsning av Jungs texter, såväl lärare och högskolestuderande som allmänt psykologiskt intresserade läsare.


Kurt Almqvist är en av grundarna av Institutet för analytisk psykologi i Stockholm och är verksam som lärare och rektor vid institutet. Han ingår också i redaktionskommittén för Natur och Kulturs serie Valda skrifter av C.G. Jung, som hittills utkommit i fem band.