Bläddra

Avgång 7.57 mot vuxenlivet

Köp här

Avgång 7.57 mot vuxenlivet

Köp här
Handlingen i Avgång 7.57 utspelas på slutet av 1950-talet – en förändringens tid. Traktorer ersätter hästar. Telefonen har ännu ej nått ut på landsbygden överallt.
 Huvudpersonen, Evert, är densamme som i Jan Ritzéns förra bok, Ljusets skugga. Evert har nu slutat 6:e klass för att till hösten börja 7:e klass. För honom är det också en förändringens tid. Hans bror Johan har dött och ensam skall han åka till mormor i Näkna för att vara där under sommarlovet. Han är också på väg in i tonåren, då intresset för flickor börjar vakna. Men resan går inte så bra som det var tänkt.
 I boken Ljusets skugga blir Evert vittne till hur en man i slokhatt överfaller och försöker våldta en kvinna i huset, där Evert bor på Nya Tanneforsvägen. Vi träffar på Slokhatten i denna bok också.
 Mormor Judit är den andra huvudpersonen. Hon går där uppe i Näkna och väntar på sitt barnbarn. Evert kommer inte som planerat. I väntan blir tiden lång och hon tänker på sitt eget liv och livet i Näkna och hur det förändrats. Många andra människors tankar och funderingar kommer också fram i denna bok.

Jan Ritzén föddes 1948 i Norrköping. I början av 50-talet flyttade familjen till Linköping och sedan dess har han varit Linköpingsbo. Jan är uppvuxen i stadsdelen Tannefors vid Drottningtorget. Sin skolgång började han i Kungsbergsskolan som vid den tiden var ganska nybyggd. Numera är Jan förutom pensionär både fritidspolitiker och författare.