Bläddra

Bedövarna

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt

Bedövarna

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Med sitt slipade språk och spänningsskapande dramaturgi som placerar ut vändpunkter och ledtrådar på exakt rätt ställe blir boken en bladvändare av rang och nästintill omöjlig att lägga från sig... Bedövarna riktigt drabbande läsning om gömda sår och sönderfallande relationer.
Malin Lindroth, Göteborgs-Posten


Bedövarna kunde förverkligas sedan Anna Enquist fått en inbjudan från Universitetssjukhuset i Amsterdam att följa arbetet på en valfri avdelning. Hon valde narkosavdelningen. Hon hade länge fascinerats av motsättningen mellan psykoanalys, som har till syfte att frilägga/frigöra smärta, och anestesi, vars mening tvärtom är att ta bort smärta.


Bedövarna kretsar, som så ofta hos Enquist (Mästarprovet och Isbärarna) om konflikter, ihjältigna hemligheter och svårövervunna, underjordiskt fortverkande trauman inom en familj.


Allard Schuurman utbildar sig till psykiater och går i obligatorisk analys hos den nyblivne änklingen Drik de Jong. Men Allard vet inte hur han ska hantera andras smärta och väljer att hoppa psykiatriutbildning för att bli narkosläkare. Driks syster Suzan, som är narkosläkare, blir hans handledare och de inleder ett omöjligt förhållande.

Enquist ... är en driven och medryckande författare och att hennes språkliga fullödighet skapar driv och knivskarp psykologisk skärpa i den här berättelsen om hur döden griper in i en till synes välordnad vardag makar, syskon och vänner emellan. I sin motivkrets, i sin förankring i en välutbildad övre medelklass och sin självklara hemhörighet i ett psykoanalytiskt betraktelsesätt påminner Enquists roman en hel del om författarparet Paul Auster/Siri Hustvedt, även på det sättet som ofta hos Auster att det är en oväntad händelse som startar ett okontrollerat händelseförlopp.... Anna Enquist har verkligen trängt in i läkararbetet och hennes skildringar av olika moment och förlopp är oupphörligt fascinerande att ta del av. Det mest imponerande är hur Enquist lyckas med det svåra konststycket att gestalta hur arbetet och dess intima närhet till liv och död påverkar de berörda psykiskt och ingriper i deras vardag och privatliv. I den meningen slår Enquist en helt egen bro över från psykologi och analys till operatörers och narkosläkares blodiga och bultande arbetsmiljö och det är inte svårt att förstå att den här boken blivit en stor framgång i Nederländerna. Den ökar våra kunskaper om livet i dubbel mening.
Jan A Johansson, Norra Skåne

"En intrikat roman, raffinerat komponerad, psykologiskt mogen."
Jan Karlsson, Hallandsposten


"... ett rikt persongalleri som oupphörligen fängslar och på skilda sätt belyser temat ... Person- och miljöskildringen är lysande och händelserna engagerande och spännande mitt i tragiken. En stor läsupplevelse!"
Karin Engvén, BTJ

En stor läsupplevelse!

Karin Engvén, BTJ