Bläddra

Berättelsen på min rygg : Indiens daliter i uppror mot kastsystemet – Prosa, essäer, dokument

Köp här

Berättelsen på min rygg : Indiens daliter i uppror mot kastsystemet – Prosa, essäer, dokument

Köp här
De har kallats kastlösa och oberörbara, de fattigaste och mest förtryckta grupperna i det hierarkiska indiska samhället.
Idag kallar de sig daliter, ett namn som står för uppror mot kastsystemet och kamp för mänskliga rättigheter.
Dalitaktivismen har låtit tala om sig alltmer på senare tid, allt-ifrån Dalit Panthers framträdande i början av 70-talet till manifestationerna i samband med World Social Forum i Bombay 2004. Dalitförfattarna har också tagit steget in i litteraturens tidigare stängda rum. Deras berättelser är ofta självbiografiska vittnesmål om orättvisor, fördomar och förnedring.
I denna volym presenteras för första gången på svenska en rad av de indiska dalitförfattarna. Mogalli Ganesh skildrar den tragi-komiska dramatiken kring byns stinkande skitgrop. Urmila Pawar minns skolkamraternas hån och lärarens övergrepp, och Bama berättar om polisens misshandel av daliter som försvarar sin begravningsplats.

Boken innehåller också ett urval viktiga dokument inifrån dalitrörelsen, bland annat förgrundsgestalten B R Ambedkars texter om Buddha, Marx och Gandhi och det berömda Dalit Panther-manifestet från 1973.