Bläddra

Blattejävlar!

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Blattejävlar!

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Blattejävlar! är en underhållande, dråplig men också drabbande och obehaglig skildring om Ljubljanaförorten Fuzine och den hopplösa situationen för de invandrare med ursprung i Bosnien och Serbien som bor där, de som en gång tillhörde samma land.

Vi får följa Marko Dordics lakoniska iakttagelser av vardagen i området och Ljubljana. Hopplösheten och drömmarna blandas med kriminalitet, sport, droger, bilar och den lika olikheten, de kulturella skillnaderna. Att alltid betraktas som någon annan och känslan att det man kan lyckas med när samhället redan satt sig till doms över en är på basketplanen eller att sätta eld på sophuset i bostadsområdet.

"Alla länder har sina blattar", har författaren Goran Vojnovic sagt och händelserna och ämnena i boken känns igen från diskussioner och problem även i Sverige. Någon uttryckte att boken var som Zlatans självbiografi om det hade gått galet för Zlatan och han inte hade blivit fotbollsproffs. Det bör dock tilläggas att Vojnovic är roligare, en humor som dock inte alla lyckats uppfatta. När boken först utkom anmäldes Vojnovic för förtal av den slovenska polisen, som boken driver hejdlöst med och vars slentrianmässiga misshandel av invandrade också beskrivs. Efter stor uppmärksamhet runtom i Europa (bland annat på Kulturnyheterna) friades Vojnovic från misstanke.

I Slovenien blev Blattejävlar! en omedelbar succé och tilldelades verkligen alla litterära priser som går att vinna. Den har tryckts om fem gånger och en teatergrupp omvandlade också texten till en monolog som spelats inför fulla hus sedan dess. 2010 var boken den tredje mest lästa i Sydöst- och Centraleuropa, etta och tvåa var två titlar av Stieg Larsson.

Goran Vojnovic är född 1980 i Ljubljana, där han också är bosatt. Han har studerat vid filmskolan i Ljubljana och har belönats med såväl Sarajevo filmfestivals kortfilmspris som nominerats till European Film Academy Short Film Award. 2010 hade hans första långfilm Piran/Pirano premiär.

När Blattejävlar! utkom i Sverige hyllades den av såväl kritiker som läsare och Vojnovic syntes i TV, radio och tidningar. Hösten 2013 hade också Vojnovics filmatisering av romanen premiär.