Bläddra

Broarna

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur
Köp här

Broarna

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur
Köp här

"Äntligen fick Åland sitt utvandrarepos." Jan-Erik Berglund, Nya Åland

Kring år 1900 lämnar Carl och Ida-Levina Åland för Amerika. Där hittar de varandra och ett liv. Men möjligheternas land är också ett hårt klassamhälle. Carl bygger de stora broarna i New York och finner sin dröm om frihet, men för Ida-Levina finns framtiden inte där.

Broarna är en stort upplagd roman som sträcker sig från förra sekelskiftet fram till den stora depressionen, när liv och samhällen rasar samman; en resa från fattigdom till fattigdom, under vilken ett nytt liv ändå går att bygga upp. Det är en berättelse om urbant liv i den gryende moderniteten, om samhällsbyggande, arbete och gemenskap, rotlöshet och längtan efter en plats att kalla hem -- men också en lågmäld historia om sorg och kärlek som tar vid där de stora utvandrarberättelserna brukar sluta.

Sebastian Johans, född 1978, bördig från Åland och bosatt i Uppsala, är verksam som kulturskribent och konstkritiker i bl a Dagens Nyheter och Borås tidning. Broarna är hans första roman.

"Sebastian Johans synar med finlir hur maktförhållanden kan te sig bedrägligt dunkla. Bara den som befinner sig i klassunderläget förstår vidden av hur friheten blir kringskuren (...) en läsvärd debut om en spännande historisk epok."  Anneli Jordahl, Dagens Nyheter

"... en roman vars laddning inte främst är en effekt av händelseförloppets dramatik (med cliffhangers och dramatiska kast), utan mer av stilens återhållsamhet: spänningen mellan den sakliga ytan och det outtalade, oregerliga där under." Sven Anders Johansson, Aftonbladet