Bläddra

Brott : 11 noveller

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Noveller Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här

Brott : 11 noveller

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Noveller Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här

Med BROTT, som är Ferdinand von Schirach:s debutbok, blev han internationellt känd. Själv hade han arbetat som advokat i Berlin i 20 år när boken gavs ut. Mycket av det han skriver hämtar han ur sin egen erfarenhet som advokat, där han arbetat i förhörsrum på både fängelser och polisstationer.

I dessa ELVA BERÄTTELSER om brott traumatiseras människors liv och andra mördas brutalt. Brottsoffer och förövare blir tydliga genom författarens precisa berättande. Tack vare hans medkänsla och klara blick blir ohyggliga brott mer begripliga. Människosmuggling skildras, tystnadskultur, tortyr, yxmord och kannibalism. Brotten utspelar sig inte sällan i Berlins två stadsdelar Neukölln och Kreuzberg. De inblandade är från samhällets maktelit, några tillhör Tysklands många invandrare, det är prostituerade eller människor som inte annars hamnar på tidningarnas löpsedlar. Blir förövaren dömd eller går han fri?

I denna nya utgåva finns ett förord av Lasse Winkler: "Att läsa en novell av Ferdinand von Schirach är att träda in i en värld där allt görs av en anledning, allt har en förhistoria, men där världen oftast är full av gråzoner. Det är inte alltid brottslingen åker fast. Det är inte alltid som straffet är rättvist . Men det går alltid att förklara brottet, och komplicera rättshanteringen. Det betyder inte att von Schirachs noveller är fyllda av moralisk indignation, av en kamp för rättvisa. Tvärtom är de oftast avskalade, avklarnande berättelser som säger oss något om vad som driver oss människor och hur vi fungerar, på gott och ont."

FERDINAND VON SCHIRACH bokdebuterade som 45-åring. BROTT har givits ut i ett flertal länder och också filmatiserats. Han följde upp debuten med fler noveller i samlingen SKULD. I Sverige har också romanerna FALLET COLLINI och TABU givits ut, som följdes av hans tredje novellsamling STRAFF.

I boken KAFFE OCH CIGARETTER skriver han för första gången med självbiografiska inslag. Därför har boken underrubriken - 48 reflexioner. Tillsammans med den tyska filmregissiören, författaren och mångsidigt intellektuelle Alexander Kluge har han också givit ut den tankeväckande brevväxlingen TROTS ALLT om pandemier, covid-19 och dess påverkan på samhällsklimatet.