Bläddra

Carl Herman Runnström : matisseelev och reklampionjär

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.

Carl Herman Runnström : matisseelev och reklampionjär

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.

 Carl Herman Runnström – Matisseelev och reklampionjär

 

Han vet tidigt att han vill bli konstnär, att han måste få rita och måla. Det är också som konstnär Carl Herman Runnström, södergrabb och bagarson, identifierar sig under hela livet. Hans väg kantas av kända namn; Henrik Krogh som hjälper honom in på Valand, Gösta Sandels – som med orden ”Ge fan i Akademien” – lockar med honom till Paris och Lenin som han dricker té med. Han målar tillsammans med Grünewald och Leander Engström och blir en av våra tidigaste svenska kubister tack vare mötet med Picasso. Tiden som Matisseelev i Paris beskriver han som den mest betydelsefulla.

Han följer sin kärlek till Amerika men tvingas ge upp sin målarkarriär och provar en ny bransch för att försörja familjen. Som reklamtecknare röner han stora framgångar såväl “over there” som åter hemma i Sverige. Men det är konstnär han vill vara.

Efter tjugo år i USA blir hans första utställning nedsablad av kritikerna och det dröjer länge innan han ställer ut igen.  Ett rött hus vid Öljarens strand i Sörmland ger ny inspiration. Här kan Carl Herman äntligen blomma ut som den konstnär han alltid velat vara.

Tillsammans med sin andra hustru Theodora öppnar Carl Herman sitt hem – inte bara för familj och vänner – även en amerikansk avhoppare och en judisk flykting tas emot med omsorg och kärlek.

Konstnär och reklampionjär – Carl Herman försökte leva sin dröm – blev det så?

 

Presentationer:

Lars Furborg arbetade åren 1982 till 2016 som kulturchef i Vingåkers
kommun. För sin insats på Säfstaholms slott, med återköp av konst från den gamla skingrade samlingen och för 25 årliga sommarutställningar, har han fått flera priser och utmärkelser.  Bland dessa kan nämnas: Katrineholms-Kurirens kulturpris 1998, Sörmlandsmedaljen 2015 och 2016 ett jubileumspris från Stiftelsen Sällskapet Renässans för Humaniora.

 Av Lars Furborg har tidigare utgivits ”Jag, Nils August – en klassresenär i 1800-talets Sverige”, Bokförlaget Axplock, 2018.

 

Eva Furborg har arbetat med utveckling och coaching, bland annat i eget företag. Hon har även guidat vid några av Säfstaholms sommarutställningar.
Lusten att skriva – som funnits där och tagit form i krönikor och kortare texter – fick fart i och med en nätbaserad kurs 2005 och har senare underhållits genom skrivarcirklar vid Senioruniversitetet.

Detta samarbetsprojekt är hennes första bok.