Bläddra

Custers sista strid : en biografi : drabbningen vid Little big horn 1876

Utgått

Custers sista strid : en biografi : drabbningen vid Little big horn 1876

Utgått

En het sommardag 1876 möter general Custer sin överman, lakotahövdingen Sitting Bull. Högblanka gevärspipor står mot yxor, klubbor och pilbågar i den strid som kulminerar vid Little Big Horn River i Montana – västerns genom tiderna mest berömda batalj. Den då trettiosexårige Custer vinner i och med sin död den storhet som livet förvägrat honom. I folkdjupet blir han med ens både kult och hatobjekt.

För första gången på svenska presenteras George Armstrong Custer (1839–1876) i helfigur. Farmarsonen som blev det amerikanska inbördeskrigets yngsta general och sannolikt den mest skandalomsusade. Custer och hans älskade, Libbie, får delvis med egna ord rekonstruera sig själva inför läsarens ögon. Som flitig brev- och artikelskrivare lämnade generalen ovanligt många ledtrådar till såväl privatliv som relationerna till omvärlden.

Tommy Eriksson har skrivit en oerhört väldokumenterad biografi som även åskådliggör de nordamerikanska indianernas bittra kamp för rätten till sitt land, andlighet, kultur och liv. En mörk historia präglad av förtryck och systematiska kränkningar av indianernas rättigheter.